sport
0

Bowling: Imamo igrače i kvalitet, ali još uvijek niko ne brani boje BiH

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Bowling, koji se od klasičnog kuglanja razlikuje u samom načinu igre, izuzetno je popularan i u našoj zemlji. Pokazuje to i činjenica da se već nekoliko godina više od stotinu igrača aktivno bavi ovim sportom.

Za razliku od klasičnog kuglanja, kugle za bowling su veće i na njima su rupe, obara se deset čunjeva pa po tome nosi i naziv "ten pin bowling", a staze se mažu uljem koje je veoma važno u samoj igri.

Bowling je relativno novi sport na području Bosne i Hercegovine i zbog manjeg interesovanja medija nije toliko populan. U našoj zemlji postoji šest bowling centara, dva u Sarajevu te po jedan u Banjoj Luci, Cazinu, Mostaru i Zenici. Međutim, jedini organizovani vid takmičenja djeluje u Zenici, pod imenom Bowling liga BiH, a u čijoj užoj organizaciji aktivno učestvuju i članovi Bowling kluba Zenikom.

U razgovoru za Klix.ba, članovi BK Zenikom iz Zenice istakli su neke stavke o bowlingu te saradnji sa klubovima u BiH i van granica naše zemlje. Sekretar Zenikoma Dino Mujanović ističe da će od naredne godine i u Mostaru biti organizovan sličan vid takmičenja, te da će ovaj sport u našoj državi zaživjeti još više.

"Od prošle godine smo u kontaktu sa momcima iz Bowling kluba Mostar, koji predvodi Dalibor Ćosić, i oni dole pokreću jednu stvarno zanimljivu priču pa se može reći da idu našim stopama, čime ćemo zajedno podići ovaj sport na jedan viši nivo u našoj zemlji. U Sarajevu postoje dva bowling centra, ali nijedan nema uvjete za takmičarsko djelovanje", izjavio je Mujanović.

Uz osnivanje Bowling saveza, dolazi i bowling reprezentacija

U proteklih sedam godina, koliko postoji Bowling liga, broj klubova se povećao za više od sto posto. U početku lige učestvovalo je šest timova i tada je postojao samo jedan registrovani klub, dok je prošle sezone u Bowling ligi učestvovalo 16 ekipa, a njih pet je registrovano na kantonalnom nivou. U narednom periodu klubovi su najavili da će aktivnim učešćem raditi na osnivanju Bowling saveza na državnom nivou te uvezivanju bowling centara Zenice, Mostara i Banje Luke, a nadaju se uskoro i Sarajeva.

"Dosadašnjih šest sezona liga je djelovala pod imenom Bowling liga, ali nije imala nikakvo okrilje. Osnivanjem saveza, kompletna priča će se početi zaokruživati i na taj način ćemo moći djelovati na državnim nivoima kod državnih institucija. Ono što najviše dobiva ovaj sport jeste izlazak iz okvira Bosne i Hercegovine i uključivanje u evropske i svjetske bowling asocijacije. Samim tim ostvarujemo učešće na njihovim takmičenjima, a potom imamo u planu i formiranje reprezentacije BiH u bowlingu, jer zaista imamo kvalitetne igrače", dodaje Mujanović.

Bowling savez će imati u cilju licenciranje trenera bowlinga, formiranje i pokretanje škole bowlinga za mlađe, pokretanje kadetske i juniorske lige, a uz sve to, ukoliko bowling postane olimpijski sport, planirano je i priključivanje Olimpijskom komitetu BiH.

Zenica kao centar bowlinga u BiH

Mujanović se već duže vremena bavi bowlingom, a i sam je upoznat sa situacijom u kojoj se ovaj sport nalazi. Sa svojim kolegama, Ramom Omeraševićem, koji je sportski direktor, i Nedžadom Hasagićem kao predsjednikom BK Zenikom, već duže vremena učestvuje na pojedinačnim turnirima, kako u Bosni i Hercegovini, tako i van njenih granica.

Bowling klub Zenikom je u protekle dvije godine osvojio dvije titule šampiona BiH u bowlingu te jedan kup, a od registrovanih klubova najtrofejniji je, kako u pojedinačnim, tako i u klupskim takmičenjima. Osnovani su 2008. godine i pored učešća na takmičenjima, rade i na organizaciji velikog Bowling Mastera.

"Ove godine krajem mjeseca oktobra organizovati ćemo 3. Bowling Master, pojedinačni turnir, koji je kruna sezone za sve igrače. Tada se odlučuje ko je najbolji od najboljih. Po broju učesnika i nagradama sigurno je da uzima ulogu najjačeg turnira u zemlji, a isto tako i jednog od jačih turnira u regiji", kazao je sportski direktor BK Zenkom Ramo Omerašević, koji je prošle godine osvojio Bowling Master.

Podršku u realizaciji pružili su brojni sponzori, a kao ni za druge sportove, ni za bowling vlasti nisu imale sluha. Općina Zenica ni približno nije ispunila očekivanja članova kluba Zenikom za projekte koje su uputili sa ciljem promocije bowlinga među mladim te pokretanja omladinske škole bowlinga i lige za kadete i juniore.

Do sada su učestvovali na pojedinačnim turnirima u Hrvatskoj, a najbolji plasman je ostvario Nedžad Hasagić, koji je osvojio 6. mjesto u konkurenciji 50 najboljih bowlera Hrvatske, Slovenije i Srbije. Hasagić je u junu ove godine osvojio i prvo mjesto na Mepas open turnir u Mostaru, a drugoplasirani i trećeplasirani su također bili igrači Bowling lige BiH.

Zenikom najuspješniji u BiH

Zenikom, kao najuspješniji bowling klub u BiH, ima 20-ak članova, od čega je njih devet registrovano u Ligi koju vodi Organizacioni odbor Bowling lige Bosne i Hercegovine. Priča o razvijanju kvaliteta počela je 2007. godine, kada su članovi Saveza izviđača ZDK, kasnije poznatiji kao BK Strike, oformili Amatersku bowling ligu, a narednih godina, nakon učešća i ekipe Zenikoma, Amaterska liga je promijenila naziv u Bowling liga BiH. Danas liga ima 16 ekipa i više od 100 aktivnih igrača, što je više nego zavidan broj aktivnih bowlera.

Jedna od ovogodišnjih akvizicija BK Zenikom jeste Damir Brnić, reprezentativac Hrvatske, koji je rođen u Zagrebu. Brnić je jedini u Hrvatskoj uspio ostvariti 'perfect game', maksimalnih 300 poena u jednoj igri, i to nekoliko puta, dok u BiH to još uvijek niko nije uspio. Rekord Bowling lige BiH drži Almir Agić sa 289 ostvarenih poena.

Bowling liga BiH ima i Bowling klub Amputirac, koji čine ratni vojni invalidi, amputirci, koji već drugu godinu aktivno učestvuju u takmičenjima, a prošle sezone osvojili su Kup Bowling lige BiH.

Sve će biti spremno za međunarodne turnire, ali je potrebna podrška

Najveći problem BK Zenikom u realizaciji takmičenja sa međunarodnim predznakom do ove sezone je bilo mazanje staza za takmičenje.

"Da bi bowling centar funkcionisao kako treba potrebno je da perfektno rade mašine koje slažu čunjeve, ali i da se staze pripreme za samo bacanje. Upravo za bowlere koji su svoje vještine podigli na viši nivo, veoma bitna stvar jeste na koji način će staze biti namazane", govori predsjednik BK Zenikom, Nedžad Hasagić, te dodaje:

"U bowlingu postoje dva načina bacanja, 'straight' i 'hook'. 'Hook' se baca posebnim kuglama koje u sebi sadrže teg, a izrađuju se specijalno za ruku svakog bowlera, ali je pored toga potreban i poseban i ispravan način podmazivanja staza. Od ove sezone, zahvaljujući zalaganjima vodstva Kuglane Zenica, Bowling liga BiH će imati svoj prvi zvanični 'pattern' po kojima će se bacati, a otklanjanjem ovog problema u narednom periodu moći će se organizovati i međunarodni turniri".

Hasagić je još dodao kako će u narednom periodu sve biti dovedeno u najbolje stanje, no boje se da će imati poteškoća, kao i na početku organizovanja ovog sporta u BiH. Od samog početka naišli su na nerazumijevanje svih nivoa vlasti, samim tim i privrednika, ali i medija.

"U početku smo zaista imali dosta problema, niko nam nije htio pružiti šansu i svojim učešćem pomoći nama da ovaj sport 'ugleda svjetlo dana'. Sama promocija je dovoljna da sve krene najboljim tokom, a interesovanje i gledanost naših turnira su veći nego na pojedinim utakmicama u ovom gradu", izjavio je Hasagić za Klix.ba.

Oficijelna stranica kluba do sada ima blizu 500.000 posjeta, a dnevno imaju više od 2.500 posjetilaca. Njihova stranica je osnovana u martu 2011. godine sa ciljem da prati aktivnosti Bowling kluba Zenikom, ali vremenom su počeli pratiti i dešavanja vezana za Bowling ligu BiH i postali su glavni informator za sve igrače bowlinga.

"Za kraj bih još da pomenem i intenzivnu saradnju članova ovog kluba sa klubovima iz regije i sa pojedinim bowlerima, među kojima su Anže Grabrijan i Nino Stenko iz Slovenije, Damir Brnić, Marko Špiljar, Saša Petković i Miše Mrkonjić iz Hrvatske te naši prijatelji iz Srbije Bojan Kovačić, Vladimir Štrbac, Luka Perić i Miladin Dabetić", zaključio je Mujanović.