sport
0

Bosna u finalu Play Offa

NINA
Bosna ASA je u finalu play-offa Prvenstva BiH u košarci.

“Studenti” su nastavili niz pobjeda i na ''vrućem parketu'' u Trebinju, gdje su u drugoj utakmici polufinalne serije zasluženo pobijedili ekipu Leotara s rezultatom 96:82, te se s ukupnim omjerom od 2:0 plasirali u finale.

Košarkaši Bosna ASA-e su puno bolje otvorili utakmicu od Leotara. Nakon nekoliko pogrešaka na obje strane “studenti” su preko Parežanina i Kovačevića, koji su pogodili trojke, poveli sa 6:0. Svoj prvi koš domaći su postigli tek u trećoj minuti preko Ikonića. Sredinom prve četvrtine, nakon što su gosti poenima Kovačevića s linije slobodnih bacanja poveli 8:2, Trebinjci preko razigranih Duška Markovića i Sunturlića uspijevaju stići zaostatak za Bosnom i preuzeti vodstvo (11:10). Ipak, do kraja četvrtine “studenti” su zaigrali angažiranije u obrani i ponovno poveli (18:21).

Bosna je dobro otvorila i drugu četvrtinu, te vrlo brzo otišla na + 7 (23:30), ali tada su uslijedili problemi za trenera “studenata” Mensura Bajramovića, jer su Marković, Raičević i Bavčić vrlo brzo ''zaradili'' po tri lične greške. U tom razdoblju igre malo je zakazao jedan od Bosninih ključnih igrača Kenan Bajramović koji je do kraja prvog poluvremena postigao samo šest poena. Trebinjci su se do kraja te četvrtine, zahvaljujući prije svega trojkama Ikonića (u prvom poluvremenu postigao 15 poena), vratili u egal, te se na odmor otišlo s rezultatom 43:45.

Bosna je u trećoj četvrtini povećala prednost i rutinski je održavala. Trebinjci su u nekoliko navrata uspjeli zaprijetiti, kod rezultata 43:50 serijom 5:0 došli su na -2, no “studenti” su uzvratili istom mjerom pa je vrlo brzo bilo +10 (48:58). Gosti su konstantno držali domaćina na odstojanju i u posljednju dionicu utakmice ušlo se s rezultatom 68:59 u korist Bosne. Vrlo brzo igra Trebinjaca se raspala i gosti su polako, ali sigurno povećavali prednost. Kada je Subašić četiri minute prije kraja utakmice pogodio trojku za vodstvo Bosne od 87:65, ekshibicija je mogla početi. Utakmica je završila s rezultatom 96:82 u korist Bosne.

“Prvi dio utakmice smo odigrali vrlo slabo u odbrani. U drugom poluvremenu drastično smo popravili taj dio igre i na kraju uvjerljivo dobili utakmici. Čestitam Leotaru na ulasku u doigravanje i iduće godine će sigurno igrati važnu ulogu u prvenstvu. Nama preostaje finale, priželjkujemo titulu prvaka i nadam se da ćemo izdržati do kraja”, kazao je nakon utakmice trener Bosna ASA-e Mensur Bajramović.

Leotar – Bosna ASA 82:96

TREBINJE – Dvorana Bregovi. Gledatelja: 1.500. Suci: Zurapović, Pehar, Babić. Rezultat: Leotar (Trebinje) – Bosna ASA (Sarajevo) 82:96. Rezultat po četvrtinama: 18:21, 25:24, 16:23, 23:28.

LEOTAR: Vreća, Probić, Šarenac 10, Ikonić 28, Kandić 9, Aleksić 3, Sunturlić 7, Marković 15, Lučić, Đurasović 8, Sirovina 2.

BOSNA ASA: Marković 9, Železnik 3, Kovačević 10, Parežanin 11, Jazvin 13, Bavčić 2, Bašić, Šaporac, Raičević 2, Subašić 15, Bukva 10, Bajramović 21. Igrač utakmice: Subašić.