Plivanje
0

'Bosanski Phelps' oborio 14 državnih rekorda

Sarajevo-x.com
U Rijeci se od 11. do 14. decembra održalo 12. Evropsko prvenstvo u plivanju u kratkim bazenima. Našu zemlju predstavljali su plivač Ensar Hajder i trener Smajlefendić Muhamed, članovi Plivačkog kluba “Zmaj-Alpamm” iz Tuzle.

Na prvenstvu je učestvovalo 40 zemalja sa 530 učesnika, 249 ženskih i 281 muških takmičara. U Rijeci je oboreno čak 17 svjetskih i 14 evropskih rekorda.

Ensar Hajder (17) u nastupio u ukupno osam disciplina, svaki dan plivajući po dvije. U ovom tempu je od pojedinih evropskih trenera dobio simpatičan nadimak “bosanski Phelps”.

U svojih osam odličnih nastupa Hajder oborio je osam juniorskih i šest seniorskih državnih rekorda, što je ukupno 14 državnih rekorda. Poređenja radi, hrvatski plivači, kojih je u Rijeci nastupilo 30, postavili su ukupno 16 nacionalnih rekorda.

Ensar je na ovom prvenstvu isplivao i normu (780 FINA bodova) za Svjetsko prvenstvo koje će se održati od 26. jula do 02. avgusta 2009 godine u Rimu, te tako postao jedini plivač iz BiH sa isplivanom normom za ovo veliko takmičenje.

U narednom periodu, u 2009. godini, Ensara očekuju nastupi na međunarodnim mitinzima, Zimskom državnom prvenstvu, Balkanskom juniorskom prvenstvu, Evropskom juniorskom prvenstvu, Svjetskom prvenstvu, i drugim takmičenjima.