sport
12

Bosanski "Englezi" ozbiljno se pripremaju za mundijal bh. dijaspore

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Radi što bolje pripreme za svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu, reprezentacija Bosanca i Hercegovaca iz Engleske okupila se proteklog vikenda u Bradfordu.

Okosnicu reprezentacije čine igrači iz tima "Propali talenti" iz Londona koji su pobijedili na izbornom turniru, a na ovaj trening došli su i igrači iz Manchestera, Dewsburyja, Birminghama, Leedsa i Bradforda.

"Prije svega ovo smo iskoristili za organizovanje kvalitetnog treninga i mini turnira koji je bio jedan solidan test ekipi koja će nastupati u Danskoj. Osim toga, ukazano je na nekoliko ključnih stvari na kojima bi ekipa trebala raditi da bi sebi dala veće šanse za što bolji plasman na prvenstvu dijaspore. Inače, okupilo se 20 fudbalera i napravili smo četiri ekipe i odigrali svako sa svakim. Moram reći da su momci iz Londona dobro uigrani i uz nekoliko pojačanja sigurno će doći do željenog cilja, prolaska grupne faze takmičenja i borbe za jednu od medalja. Pripreme ekipe se neće završiti na ovome, već su zakazane i prijateljske utakmice s futsal timovima iz Londona, a za kraj maja je predviđeno još jedno ovakvo okupljanje u Londonu", kazao je Šemsudin Kalabić, domaćin ovog okupljanja.

Ovaj trening u sportskom centru u Bradfordu iskorišten je i za odavanje počasti žrtvama genocida u Srebrenici. Naime, svi igrači su nastupili u majicama koje je povodom ove tužne godišnjice izradila organizacija Remembering Srebrenica iz Birminghama, koja je inače i organizator velikog fudbalskog turnira 8-3-7-2 koji se ove godine igra širom Engleske, a ambasador turnira je bh. golman Asmir Begović.

Dvanaesto svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu, u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine bit će održano u Hobrou u Danskoj od 5. do 7. juna.

Domaćin takmičenja je Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Danskoj - SBHUD.

Sedmi put pokrovitelj prvenstva je Nogometni savez Bosne i Hercegovine.

Do sada su učešće prijavile ekipe iz Italije, Austrije, Njemačke, Belgije, Holandije, Norveške, Švedske, Danske, Engleske, Turske, i prvi put Finske, a očekuju se prijave Hrvatske, Slovenije, Švicarske i Francuske.