sport
970

Bosanski Bolt Amel Tuka u petak nastupa na Dijamantnoj ligi

Piše: E. M.
Amel Tuka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amel Tuka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bosanski Bolt Amel Tuka nastupat će na ovogodišnjoj Dijamantnoj ligi koju organizira Međunarodna atletska asocijacija, a koja će 17. jula biti održana u Monte Carlu.

Tuka je rezultatom iz Madrida u utrci na 800 metara, gdje je ostvario vrijeme 1:43.84, otvorio sebi vrata atletskog mitinga na kojemu će učestvovati najbolji atletičari svijeta.

Naš bh. atletičar je, pored toga što je postavio novi državni rekord, vremenom iz Madrida zauzeo i prvo mjesto u Evropi te sedmo mjesto na svjetskoj listi najboljih atletičara u utrci na 800 metara. U razgovoru za Klix.ba bosanski Bolt je istakao kako sa velikim nestrpljenjem očekuje nastup na Dijamantnoj ligi.

"Na ovom takmičenju će nastupati najbolji atletičari svijeta što za mene predstavlja jedno veliko iskustvo i sa nestrpljenjem očekujem ovu trku. Moj rezultat iz Madrida mi je omogućio učešće na ovom takmičenju gdje ću prvi put trčati sa velikim imenima u svijetu atletike", izjavio je Tuka.

On je dodao kako mu konkurenciju na ovom takmičenju predstavljaju samo oni koji se nalaze iznad njega na svjetskoj listi, tako da vjeruje da može ostvariti dobar rezultat.

Dijamantna liga ove godine obuhvata 14 mitinga i to u: Dohi, Šangaju, Eugenu, Rimu, Birminghamu, Oslu, New Yorku, Parizu, Lozani, Monaku, Londonu, Štokholmu, Cirihu i Briselu.