Austrija
0

Bosanka na prestižnom takmičenju IRONMAN

Sarajevo-x.com
Azra Turković
Azra Turković
IRONMAN ili 3,8 kilometara plivanja, 180 kilometara vožnje bicikla i 42,2 kilometra trčanja, najprestižnije je takmičenje u triatlonu koje se održava u austrijskom gradu Klagenfurtu. San svakog triatlonca je da se pojavi upravo ovdje, a to je za rukom pošlo Bosanki Azri Turković, članici triatlon kluba HSV Kärnten.

Jedanaesto po redu takmičenje IRONMAN ugostilo je oko 100.000 gledalaca, a nastupili su takmičari iz 49 zemalja. Od 2.400 učesnika bilo je 280 žena. Plivalo se u jezeru Woerthersee, a bickl se vozio u okolini Klagenfurta u dva kruga po 90 km i sa najvećim usponom od 14%. Završni dio takmičenja, trčanje, održano je na stazi oko jezera i djelimično kroz sam grad. Prvi je kroz cilj prošao belgijanac Marino Vanhoenacker sa ukupnim vremenom 08:01:38. Utrka je trajala skoro do ponoći, kada je kroz cilj ušao i posljednji učesnik utrke, sa vremenom oko 17 sati.

U sportskim krugovima u našoj zemlji malo je poznato da je na ovom prestižnom takmičenju i Bosna i Hercegovina imala svoju predstavnicu - Azru Turković, prvu Bosanku koja je učestvovala na jednom IRONMAN-u. Naša mlada triatlonka nosila je startni broj 2700, a utrku je završila sa vremenom 11:35:26, što je bilo dovoljno za 1039. mjesto u ukupnom poretku. U ženskoj konkurenciji bila je 75., a u svojoj klasi zauzela je 16. mjesto.

Azra živi, studira i radi u Austriji, a triatlonom se bavi već pet godina. Svoje treninge i učešća na takmičenjima sama finansira. I pored toga, na takmičenjima postiže zapažene rezultate - skoro na svakom je osvojila neku od medalja u svojoj klasi. U pokrajinskom šampionatu prvo ili drugo mjesto "rezervisano" je upravo za Azru.

Ovogodišnji IRONMAN bodovao se i za šampionat Kärntena i Azra se ponovo našla na pobjedničkom postolju kao prvoplasirana u svojoj klasi. U ukupnom ženskom poretku šampionata bila je četvrta.

Dosad je dva puta učestvovala na Triatlon kupu "Kulin Ban", te na duatlonu na Igmanu i utrci Mountain Bike koje se održavalo na lokacijama Boračkog jezera i Ruišta, kada je bila i jedini ženski učesnik. 2007. godine ova 26-godišnja magistrica ekonomije bila je i prvak BiH u ženskoj konkurenciji.

Nakon toliko uspjeha na sportskom planu, ostala joj je još jedna velika želja, a to je da učestvuje na olimpijskim igrama kao član bh. reprezentacije. U iščekivanju da joj se ova želja ispuni, mlada i perspektivna sportašica i dalje vrijedno trenira i svuda nastupa pod zastavom Bosne i Hercegovine.