sport
208

Borilački spektakl: Final Fight Championship u Sarajevu 13. marta

Klix.ba
Grad Sarajevo će 13. marta biti domaćin sedmog Final Fight Championshipa, koji će ujedno biti i prva borilačka priredba u 2015. godini.
Ovo je treći pokušaj da se vodeća borilačka regionalna promocija održi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a s obzirom da je zbog toga preskočen FFC 7, event će 13. marta nositi upravo taj broj.

Naravno, glavnu riječ će voditi borci iz BiH, iskusni Dževad Poturak te nadolazeća zvijezda Tomislav Spahović, koji za protivnike imaju izuzetno atraktivne borce.

Tako u kick boxing dijelu Dževad "BH Machine" Poturak ima zakazan meč protiv opasnog Španca Franka Munoza. Iako je Poturak zbog srčanih problema najavio prekid karijere 2013, godine, ipak se prošle godine vratio u profesionalni sport i to u velikom stilu. Na priredbi pred vlastitom publikom u Zenici je spektakularno nokautirao Abderhamanea Coulibalyja, a u samom finišu FFC sezone je uspješno nastupio i na priredbi u Beču svladavši Grka Theodosiadisa Panagiotisa.

Ni Munoz nije bez iskustva nastupanja za Final Fight s obzirom na to da je 2012. u zagrebačkoj Areni imao borbu protiv Mladena Brestovca, koji je slavio u ovom meču. Ipak, Španac je slavio u mečevima protiv Falina i Tufekčića na velikim Superkombatovim eventima, te je trenutno u nizu od pet uzastopnih pobjeda, što je sigurno veliko upozorenje za Poturka.

MMA dio priredbe predvodi "sarajevski Hulk" Tomislav Tomo Spahović, koji će pokušati nastaviti niz pobjeda protiv Nijemca Nicolaia Salchowa. Sarajlija se u FFC-u predstavio još na priredbi u Splitu 2013. (FFC 3) kada je spektakularno nokautirao Šveda Christian Golčića, a koliko je atraktivan borac dovoljno pokazuje činjenica da se taj nokaut još vrti po FFC špicama na Fight Channelu.

Spahović je bio uspješan i u svom posljednjem nastupu protiv Mađara Sandora Okrasa (FFC 14), iako se nakon dvoboja uspostavilo da je već na početku tog meča potrgao ligamente koljena, te da je do kraja doslovce preživljavao.

Povredu je sanirao i najavljuje novi trijumf, kako bi se što bolje predstavio sarajevskoj publici, koja ga želi gledati u najboljem izdanju. Spahović iza sebe ima nekoliko respektabilnih protivnika, koje je bez problema pobijeđivao, a sad aće za protivnika imati itekako snažnog i jakon Nijemca, koji je pobijedio jednog od najboljih hrvatskih MMA boraca Mateja Batinića. Do tog meča je Batinić imao 10 uzastopnih pobjeda, te samo jedan jedini poraz u čitavoj karijeri.

Na popis borbi prije nekoliko dana najavljenog FFC-a 7 u Sarajevu je dodano još nekoliko vrlo zanimljivih dvoboja što u MMA, što u kick boksing konkurenciji.

FFC 7: Poturak vs. Munoz

KB:

Dževad Poturak (BiH) vs. Frank Munoz (ŠPA), HW

Elmir Mehić (BiH) vs. TBA, HW Igor Emkić (BiH) vs. Nikita Chub (UKR), -85kg Boban Krušić (CG) vs. TBA, -85kg Antonio Plazibat (HRV) vs. Miloš Ivas (AUS), -95kg Tomislav Čikotić (HRV) vs. Dino Belošević (HRV), HW

MMA:

Tomislav Spahović (BiH) vs. Nicolai Salchow (NJEM), -93kg Laszlo Senyei (MAĐ) vs. Dawid Defort (NJEM), -77kg Aleksandar Rakić (AUS) vs. Martin Batur (HRV), -93kg

Dragan Pešić (ENG) vs. Darko Banović (AUS), -66kg Ivo Skopljak (BiH) vs. Jani Istvan (MAĐ, HW Ivan Skoko (BiH) vs. Vladimir Prodanović (SRB), -77kg Hrvoje Slade (HRV) vs. Darko Stošić (SRB), HW