Spox.de
0

Bolt ne dolazi na miting za manje od 200.000 $

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Njemački sportski internetski portal Spox.de istražio je cijene najvećih atletskih zvijezda današnjice, poput Usaina Bolta i Jelene Isinbajeve.

Uvjerljivo je najskuplji Usain Bolt, koji se niti na jednom mitingu neće pojaviti za cijenu manju od 200.000 američkih dolara. Za neke, njemu manje atraktivne mitinge, traži čak 250.000, često za niti deset sekundi nastupa.

  • Želim postati prvi atletičar sa zarađenih deset miliona dolara – izjavio je 23-godišnji Jamajčanin, koji je u jednom nedavnom intervjuu priznao da mu je opsesija postati bogat.

  • Nama su uzori sportisti poput Davida Beckhama i Tigera Woodsa, sportisti koji zarađuju veliki novac od sponzorskih ugovora – izjavio je Ricky Simms, menadžer trostrukoga olimpijskog pobjednika i trostrukog svjetskog rekordera iz Pekinga prošle godine.

Na drugom je mjestu, pišu Nijemci, američki sprinter Tyson Gay, koji nastupe zaračunava u rasponu od 80.000 do 100.000 dolara.

Bolt i Gay s uvjerljivo najskupljim gažama potvrđuju da su sprinteri najcjenjeniji (Asafa Powell košta ipak podosta jeftinije, oko 40.000 dolara). Nakon njih slijede dugoprugaši i skakači. Najslabije su plaćen bacači.

U kategoriju od 50.000 dolara tako spadaju svjetska rekorderka u skoku s motkom Jelena Isinbajeva, kao i etiopski dugoprugaš Kenenisa Bekele. U kategoriji 30.000 dolara su pak kubanski preponaš, također svjetski rekorder, Dayron Robbles, te etiopska dugoprugašica Tirunesh Dibaba.

Više od 10.000 dolara po mitingu, prema Spoxu, zarađuje još samo dvadesetak vrhunskih svjetskih atletičarki i atletičara, među kojima je najviše sprintera, te samo iznimni skakači.

Pobrojani su i rekordni sponzorski ugovori. Tu najbolje također kotiraju Isinbajeva i Bolt. Ruskinja tako za petogodišnji ugovor s kineskim proizvođačem sportske opreme, kojeg u vlasništvu drži bivši gimnastički šampion Li Ning, ima zagarantovanih milion i po dolara.

  • Carl Lewis i Michael Johnson, a bogami ni Usain Bolt, nisu imali/nemaju takav ugovor – izjavio je švedski menadžer Ruskinje Daniel Wessfeldt.

Bolt, međutim, ima upravo takav, milion i po dolara “težak” ugovor s njemačkim proizvođačem sportske opreme – Pumom. On je, ipak, na nešto duže vremensko razdoblje, zakljujučuje Spox.

Premija za zlatnu medalju na skorašnjem će SP-u u Berlinu (15.-23. avgusta) biti 60.000 dolara. Bonus za svjetski rekord iznosi 100.000 dolara.