Izbor L'Equipea
0

Bolt i Serena Williams sportisti godine

Totalsport
Jamajčanski sprinter Usain Bolt i američka teniserka Serena Williams dobitnici su godišnje nagrade za najboljeg međunarodnog sportistu, odnosno sportistkinju, koju dodjeljuje prestižni francuski sportski list L'Equipe.

Nagrada "Champion des champions" u svjetskim okvirima dodjeljuje se od 1980. godine, dok se u nacionalnim okvirima dodjeljuje od 1946. godine i njeni su ovogodišnji dobitnici džudista Teddy Riner i plivačica Camille Muffat.

Bolt, koji je ove godine na Olimpijskim igrama u Londonu odbranio svoja tri zlata na 100, 200 i 4x100 metara, slavio je sa 1036 osvojenih bodova, ispred američkog plivača Michaela Phelpsa (502) i prošlogodišnjeg dobitnika, nogometaša Lionela Messija (241).

Williams je proglašena najboljom sa 850 bodova u godini u kojoj je osvojila ukupno 7 turnira, uključujući Wimbledon i US Open, te WTA Championships. Zanimljivo, na sva prva tri mjesta završile su američke sportistkinje. Drugo je mjesto zauzela skijašica Lindsey Vonn (646), a treće sprinterica Allyson Felix (545).