sport
41

Bokserski turnir "Mustafa Hajrulahović Talijan" bit će održan u naredna dva dana u Domu mladih

Piše: D. K.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U sarajevskom Domu mladih Centra Skenderija u naredna dva dana biće održan 12. memorijalni međunarodni bokserski turnir "Mustafa Hajrulahović Talijan", na kojem će učestvovati takmičari iz deset zemalja.

Turnir će organizovati Bokserski klub (BK) "Zlatni ljiljani", a takmičiće se borci iz BiH, Austrije, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije i Njemačke.

Sudbina ovogodišnjeg turnira dugo je vremena "visila o koncu" zbog nedostatka finansijskih sredstava, što je i u prošlosti predstavljalo problem.

Za organizaciju ove manifestacije potrebno je oko 50.000 KM, a u to su uračunati troškovi za smještaj takmičara, troškovi dvorane, nagrade takmičarima i trenerima, naknade službenim licima...

Kako su na današnjoj konferenciji za novinare kazali organizatori, turnir se svake godine organizuje kako se ne bi zaboravilo ime jednog velikog čovjeka, komandanta Armije RBiH Mustafe Hajrulahovića Talijana, koji je svoj život dao braneći našu zemlju od agresora.

Goran Akšamija, koji se novinarima obratio u ime predsjednika Organizacionog odbora (OO) turnira Željka Komšića, kazao je kako je žalosno da jedna ovako plemenita vještina nema podršku nadležnih vlasti, već ovisi od dobre volje pojedinaca da ga rijetkim sponzorstvom očuvaju u životu.

Član OO Enes Bačvić potencirao je da novca za ovakve manifestacije nikada nema, pa su potrebni izuzetni napori za njihovu organizaciju.

"Spremni smo bili 'otkinuti' i od svojih usta da ovaj turnir protekne kako treba. Pozivam sve privrednike sa kojima smo razgovarali i predstavnike nadležnih organa vlasti koji su obećali pomoć ovom turniru da nas ne ostave na cjedilu", rekao je Bačvić.

Dio troškova snose sponzori, među kojima su Federalno ministarstvo obrazovanja, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (KS) i kompanija BH Telecom, a dio troškova sam organizator - BK "Zlatni ljiljani".

Kako su naveli, ukoliko obećanja privrednika i nadležnih ne budu ispunjena, mogao bi doći u pitanje rad kluba, u kojem trenira četrdesetak omladinaca.

"Ako dozvolimo da te momke pustimo na ulicu, onda bi to već bila naša, a i sramota ovog društva. Ukoliko se ovako nastavi, narednog turnira neće biti jer nećemo dozvoliti da ova djeca ostanu na ulici", dodao je Bačvić.

Između ostalih, prisutnima se obratio i član uprave BK "Zlatni ljiljani" Dževad Rađo , koji smatra da je neophodna podrška vlasti svakom sportu, a posebno boksu.

"Sportisti su najbolji ambasadori svake države i ja očekujem da će neka nova vlast imati razumijevanja prema sportu i sportistima, te da će biti u stanju da jednom godišnje isfinansira ovaj turnir", dodao je Rađo.

Ceremonija svečanog otvaranja turnira zakazana je za sutra u 18:00 sati, nakon čega će početi i prve borbe.

Drugog dana manifestacije, u nedjelju, 28. septembra, početak borbi je u 11:00 sati, dodjela nagrada i priznanja u 13:20 sati, nakon čega će biti upriličeno svečano zatvaranje turnira.

Ulaz je besplatan.