sport
0

Bokserski turnir "Hakija Turajlić" u Skenderiji 18. i 19. maja, ulaz slobodan

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U subotu i nedjelju će u KSC Skenderija biti održan 17. memorijalni međunarodni bokserski turnir "Hakija Turajlić" u organizaciji Bokserskog saveza BiH i Bokserskog kluba Sarajevo.

Turnir se već šesnaest godina održava u spomen na istaknutog političara, potpredsjednika Vlade R BiH i uglednog privrednika, humanistu i borca kojeg je mučki ubio agresor na barikadi u Nedžarićima 8. januara 1993. godine. Njegovo 17. izdanje će se održati nadolazećeg vikenda.

"Sedamnaesti memorijalni međunarodni bokserski turnir 'Hakija Turajlić' će biti održan u subotu i nedjelju, 18. i 19. maja, u KSC Skenderija. Turnir će u subotu u 18 sati otvoriti premijer Suad Zeljković, predsjednik Organizacionog odbora turnira, nakon čega će biti održane polufinalne borbe, dok su finalne borbe na programu u nedjelju od 11 sati. Bokseri će se takmičiti u osam težinskih kategorija", izjavio je na konferenciji za medije Said Čolpa, potpredsjednik BS BiH i bivši bh. bokser.

Na memorijalnom turniru će učestvovati veliki broj boksera iz Evrope, zemalja regije i BiH. Ulaz je slobodan.

"Očekuje se nastup 65 boksera iz 11 zemalja, Katara, Albanije, Škotske, Engleske i zemalja regije. Reprezentaciju BiH će predstavljati 10 boksera. Takmičari u Sarajevo stižu u petak, a iz grada odlaze u ponedjeljak. Ulaz na turnir je slobodan", kazao je Čolpa.

Od bh. predstavnika se mnogo očekuje na turniru, to je prije svih prošlogodišnji pobjednik Alem Čolpa, a velike šanse imaju i Velibor Vidić, Jovica Jovanović i Ermin Avdić.

"Dobro sam se pripremio za turnir, ali će ove godine biti teže nego prošle godine. Bilo bi mi veoma drago da odbranim titulu, a turnir mi je i dobra priprema za nastupajuće Mediteranske igre na kojima također očekujem dobre rezultate", izjavo je Alem Čolpa.

Konferenciji za medije uoči turnira je prisustvovao i brat Hakije Turajlića, Alija Turajlić, koji se zahvalio organizatorima na čuvanju uspomene na njegovog brata.

"Naša porodica je izuzetno zahvalna bokserskim entuzijastima i sponzorima turnira, koji čuvaju tradiciju i uspomenu na mog brata Hakiju. Nažalost, institucije koje bi se trebale brinuti da se tradicija ne prekine ne čine ništa", izjavio je Turajlić.

Organizatori su poručili da će ovaj turnir pokazati zašto se boks naziva plemenitim sportom te su izrazili nadu da će dodatno promovisati sport u BiH. Na kraju su se zahvalili sponzorima bez kojih turnir ne bi mogao biti održan, a to su BH Telecom, Energoinvest, BH Pošta, BH Gas, Federalno i Kantonalno ministarstvo kulture i sporta, Pliva i Sarajevo Gas.