U Americi
0

Bokserski spektakl od 50 miliona dolara

Totalsport
Bokserski promotor Wilfried Sauerland i američka TV-kuća Showtime pripremaju spektakularan projekt u koji bi bila uključena šestorica boksača, a najveća bi zvijezda bio Nijemac Arthur Abraham.

“Kralj Arthur” je trenutno svjetski prvak po IBF verziji u srednjoj kategoriji, a Sauerland ga je u višoj kategoriji, supersrednjoj, odlučio predstaviti kroz veliki turnir čiji je konačni cilj borba za svjetski naslov po WBC i WBA verzijama.

Na turniru će, uz Abrahama, sudjelovati svjetski prvaci u supersrednjoj kategoriji, Danac Mikkel Kessler (WBA) i Britanac Carl Froch (WBC), te trojica Amerikanaca, prvi izazivač po WBC-u Andre Dirrell, bivši svjetski prvak Jermain Taylor i olimpijski pobjednik Andre Ward.

Plan je da se svaki od tri Evropljana bori sa svakim od Amerikanaca. Pobjeda nokautom vrijedila bi tri boda, pobjeda na bodove donosila bi dva boda, a neodlučen bi ishod svakom bokseru dala po bod. Najbolja četvorica plasirala bi se u polufinale, a pobjednici tih mečeva bi se u konačnici, u maju ili junu 2011., borili za svjetski naslov.

Nagradni fond cijele priredbe je 50 miliona dolara, a organizatori očekuju da će imati veliku zaradu od prodaje TV-prava. Detalji cijelog spektakla trebali bi biti poznati sljedeće sedmice.