sport
97

Bokserka Hasna Turkić 14. maja se bori za svjetski WBC naslov

Piše: E. M.
Detalj sa treninga Hasne Tukić (Foto: Facebook)
Detalj sa treninga Hasne Tukić (Foto: Facebook)
Dvadesetjednogodišnja Kakanjka sa adresom u Njemačkoj Hasna Tukić 14. maja će se boriti sa titulu svjetske prvakinje u World Boxing Council (WBC) do 60 kg. Za veoma kratko vrijeme ostvarila je odlične rezultate, ali svjetska titula bi bila "šlag na tortu".

Boksom se počela baviti 2013. godine, a u razgovoru za Klix.ba je kazala kako je ovaj sport uvijek privlačio. Pokušala je trenirati i košarku, odbojku, nogomet, ali boks je taj koji je osvojio njene simpatije. S obzirom da u Bosni i Hercegovini nije imala adekvatne uslove za trening preselila se u Njemačku.

"U Njemačku sam došla jer u BiH nisam imala uslove za treninge zbog čega sam stupila u kontakt sa sadašnjim trenerom nakon čega sam došla ovdje i potpisala profesionalni ugovor. Trenutno me trenira Bekim Pergega, najbolji trener na svijetu za mene i najbolji čovjek koji mi mnogo pomaže u svemu", kazala je Tukić.

Do sada je imala devet profesionalnih mečeva i ostvarila šest pobjeda i tri poraza. Pojas svjetske bokserke u WBU asocijaciji do 60 kilograma osvojila je 5. septembra 2014. godine.

Meč za svjetsku titulu WBC kategorije bit će održan u njemačkoj gradu Regensburgu.

"Ovo će mi biti najbitniji meč do sada jer se borim za najveću titulu u boksu. Treniram pojačanim tempom svaki dan, nedjeljom trčim sedam kilometara plus 426 stepenica šest puta", dodaje Tukić.

Za sada još uvijek nije poznato ime njene protivnice, ali Hasna smatra da bi to mogla biti Meksikanka koja je nezgodan borac, ali da će ona dati sve od sebe da osvoji svjetski naslov.