sport
0

Bokseri iz 10 zemalja dolaze na turnir u znak sjećanja na Talijana

Piše: N. J.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ovog vikenda u Domu mladih u Sarajevu bit će održan 11. memorijalni međunarodni turnir "Mustafa Hajrulahović Talijan".

Na turnir su pozvani predstavnici 26 klubova iz naše zemlje te klubova iz još devet zemalja i to Austrije, Slovenije, Hrvatske, Kosova, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Turske i Italije. Kako je istaknuto na konferenciji za medije održanoj danas u Sarajevu, riječ je o važnom i značajnom turniru koji se održava u znak sjećanja na komandanta 1. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, Mustafu Hajrulahovića Talijana, koji je volio sport i puno dao za plemenitu vještinu boks.

"Sutra i prekosutra Sarajevo će biti domaćin praznika boksa te pozivamo sve građane da dođu i uveličaju ovu manifestaciju na koju je ulaz besplatan. Prve borbe počinju u subotu od 18 sati, dok su finalne na rasporedu u nedjelju od 11 sati. Dolaze kvalitetni borci i publika će imati priliku uživati u kvalitetnim mečevima", istaknuto je na konferenciji za medije.

Predsjednik Organizacionog odbora turnira, ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Faid Hećo je istakao da su ove godine, za razliku od prethodnih, u turnir uložena znatno skromnija sredstva, ali će on ipak biti održan zahvaljujući i podršci Vlade Kantona Sarajevo, ali i entuzijazmu organizatora, Bokserskog kluba "Zlatni ljiljani".

"Ne smijemo zaboraviti našu prošlost i heroje koji su branili naš grad i državu. Sve ovo što danas imamo plaćeno je krvlju naših najboljih sinova. Ovaj turnir održava se u znak sjećanja na jednog od njih, Mustafu Hajrulahovića Talijana", rekao je Hećo.

Član Organizacionog odbora turnira Mujo Begić je kazao kako Talijan nije zaslužio slab odziv sponzora, ali i medija koji su slabo propratili turnir, što se, kako je kazao, najbolje vidjelo i po malom broju novinara na današnjoj konferenciji za medije. On je istakao da je Talijan bio prvi predsjednik Bokserskog kluba "Zlatni ljiljani".

Novinarima se obratio i jedan od trenera iz Bokserskog kluba "Zlatni ljiljani" Adnan Pašić, koji je kazao kako su u proteklom periodu naporno radili sa svojim bokserima na pripremi za ovaj turnir. "Momci jedva čekaju početak, kako bi se dokazali u kvalitetnim borbama koje ih očekuju. Dolaze najbolji bokseri iz BiH, a vjerujemo i iz ostalih zemalja koje su pozvane na turnir, tako da će publika moći vidjeti zaista kvalitetne mečeve u Domu mladih", zaključio je Pašić.