sport
11

Bogata sportska 2016. godina: Olimpijada u Riju, EURO u Francuskoj...

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
U 2016. godini ljubitelji sporta sigurno će uživati. Među brojnim velikim sportskim događajima izdvajaju se dva koja privlače najviše pažnje, Ljetne olimpijske igre u brazilskom Rio de Janeiru u augustu, kao i Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje će biti održano u junu u Francuskoj. 

Prva sportska poslastica u 2016. bit će u Beogradu, gdje će se od 10. do 23. januara održati Evropsko prvenstvo za vaterpoliste, kada će snage odmjeriti 16 najboljih timova Staroga kontinenta. Glavni grad Srbije bit će domaćin EP-a u futsalu od 2. do 13. februara, pa se u godini pred nama Beograd sa punim pravom može nazvati regionalnom sportskom prijestolnicom, analizira Anadolu Agency (AA).

Svjetsko prvenstvo u skijaškim letovima gledat ćemo iz austrijskog Bad Mitterndorfa od 14. do 17. januara. U Poljskoj od 15. do 31. dana prvog mjeseca u 2016. na rasporedu je EP za rukometaše. Među 16 ekipa nastupit će pet zemalja sa prostora naše regije (Makedonija, Srbija, Slovenija, Hrvatska i Crna Gora). Titulu prvaka branit će Francuska, osvojenu prije dvije godine na šampionatu u Danskoj.

Ruanda će biti domaćin Afričkog fudbalskog kupa nacija od 16. januara do 7. februara. Prvi teniski Grand Slam sezone US Open zakazan je od 18. do 31. januara. Sa primatom najboljih iz ove godine na turnir će stići Novak Đoković (Srbija) i Serena Williams (SAD). Fenomenalni sportski januar bit će zaključen Evropskim prvenstvom u umjetničkom klizanju u Bratislavi, od 25. do 31.

Od 20. marta 67. sezona Formule 1

Sedmog dana februara na Levi's stadionu u Santa Clari u Kaliforniji održat će 50. Super Bowl, finale američkog fudbala, jedan od najgledanijih sportskih događaja u svijetu.

Rusija će biti domaćin Svjetskog prvenstva u brzom klizanju od 11. do 14. februara. Od 12. do 21. februara održat će se Olimpijske igre mladih u Lillehameru. U norveškom skijalištu za medalje će se boriti oko 1.110 sportista iz 70 zemalja. U Norveškoj će se održati i 48. SP u biatlonu od 29. februara do 13. marta.

NBA All-Star meč za tekuću sezonu igrat će se u Torontu će 14. februara, dok će 16. dvoransko SP u atletici biti u Portlandu (SAD) od 17. do 20. marta.

Nova, 67. sezona Formule 1 starta Velikom nagradom Australije u Melbournu 20. marta. U popularno zvanom "najbržem cirkusu na svijetu" u 2016. godini učestvovat će 20 vozača, 10 konstruktora, a sezona će biti završena trkom u Abu Dhabiju 27. novembra. Lewis Hamilton je bio najbolji u 2015. kod vozača, a Mercedes brani titulu konstruktora. Boston će od 28. marta do 3. aprila na Svjetskog prvenstva ugostiti najbolje umjetničke klizače.

Od 28. marta počinje i SP za hokejašice, koje će se do 4. aprila održati u Kanadi. U St. Moritzu u Švicarskoj od 14. do 20. marta je finale Svjetskog kupa u skijanju, čime će biti spuštena zavjesa na sezonu u alpskom skijanju.

U aprilu će završiti sezone u američkim profesionalnim NBA (košarka) i NHL (hokej) ligama. Popularni maraton u Bostonu održat će se 18. dana u četvrtom mjesecu godine, a londonski 24. Od 21. do 24. aprila je EP u džudu u Rusiji. U Istanbulu od 20. aprila do 1. maja je EP u amaterskom boksu.

Spektakl do spektakla u maju

U Moskvi i St. Petersburgu od 6. do 22. maja igrat će se SP za hokejaše. Nastupit će 16 reprezentacija. Kanada brani trofej osvojen u Češkoj Republici 2015., što joj je bila 25. planetarna titula. Kultna biciklistička trka Giro d'Italija u sportskom kalendaru 2016. je od 6. do 29. maja. Bit će održana po 99. put, vozit će se 21 etapa u kojima će biciklisti preći 3.383 kilometra.

Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima, 33. po redu, bit će u Londonu od 9. do 22. maja. Prethodno, od 12. do 15. istog mjeseca je Final four Euroleague za košarkaše u Mercedes-Benz Areni u Berlinu.

Maj će obilovati istinskim spektaklima. Finale UEFA Evropa lige tako će se igrati na "St. Jacob" stadion u Baselu 18., a 28. na "San Siru" u Milanu je finale Lige prvaka. Ulicama Kneževine Monaco će se 29. voziti najpopularnija trka Formule 1. Roland Garros, njegovo 115. izdanje počinje 22. maja. Finale drugog Grand Slama sezone bit će 5. juna 2016. Švicarac Stan Wawrinka i Serena Williams osvojili su trofeje na Otvorenom teniskom prvenstvu Francuske u 2015. U maju će se održati planetarni šampionati u hrvanju, grčko-rimskim stilom u Indiji, te slobodnim u SAD.

Od 3. do 26. juna u SAD će se odigrati Copa America. U 10 gradova takmičit će se 16 reprezentacija sa dva kontinenta (Južne i Sjeverne Amerike). Ove godine u Čileu selekcija Čilea po prvi put slavila je titulu najboljeg ovog prestižnog kupa.

UEFA EURO 2016 počinje 10. juna u Francuskoj utakmicom Francuska - Rumunija na stadionu Stade de France. Trajat će do 10. jula, a ime novog kontinentalnog prvaka saznat ćemo nakon finalnog susreta. Titulu sa šampionata od prije četiri godine igranog u Ukrajini i Poljskoj brani Španija. Jedina reprezentacija iz našeg regiona koja će nastupiti na EP u zemlji "trikolora" je Hrvatska. "Vatreni" će u grupi igrati upravo sa Španijom, Turskom i Češkom Republikom.

NBA draft zakazan je 23. juna. "Wimbledon" u Londonu startovat će 27. juna i trajat će do 10. jula. Aktuelni pobjednici nezvaničnog SP-a u tenisu iz 2015. su Novak Đoković i Serena Williams.

Start Tour de Francea po 103. put 2. jula

Druga velika biciklistička trka Tour de France, 103. po redu održat će se od 2. do 24. jula. Prva etapa vozit će se iz Mont Saint-Michel sa Utah plaže. Tour de France ove godine bit će  vožen i dijelom teritorija Španije, Andore i Švicarske. Od 5. do 10. jula u Amsterdamu ljubitelji "kraljice sportova" uživat će u 23. Evropskom atletskom prvenstvu.

Događaj svih sportskih događaja u 2016. rezervisan je za period od 5. do 21. avgusta - Ljetne olimpijske igre u Rio de Janeiru. U prelijepom brazilskom gradu održat će se 31. Ljetna olimpijada na kojoj ćemo vidjeti 306 takmičenja u 28 sportova u kojima će učestvovati  više od 10.500  sportista iz 206 zemalja.

Takmičenja će se odvijati na 33 sportska borilišta. U devetom danu avgusta igrat će UEFA Super Cup. Poprište za prvi trofej na međunarodnoj evropskoj sceni bit će stadion "Lerkendal" u norveškom Trondheimu. Posljednji, četvrti teniski Grand Slam sezone, US Open počinje 29. avgusta, a završit će finalom u muškoj konkurenciji 12. septembra. Đoković će i u SAD-u braniti titulu, dok se pobjednica US Opena iz 2015. Talijanka Flavia Pennetta oprostila od aktivnog igranja profesionalnog tenisa.

Paraolimpijske igre u Riju održat će se od 7. do 18. septembra. Početkom devetog mjeseca u UEFA zoni počet će i kvalifikacije za Svjetsko fudbalsko prvenstvo "Rusija 2018". Memorijalom "Van Damme" u Briselu 9. septembra desit će se finalni rasplet u atletskoj Dijamantskoj ligi, koja će početi Grand Prixom Katara 6. maja u Dohi.  

U oktobru među velikim sportskim događajima vrijedi izdvojiti Evropsko prvenstvo u stonom tenisu. Domaćin najboljim stonoteniserima Starog kontinenta bit će Mađarska od 18. do 23. oktobra.

Novembra će biti najsiromašniji sportski mjesec u godini, barem kada su u pitanju kontinentalna i planetarna prvenstva. Šlag na tortu sportske 2016. bit će "serviran" od 4. do 18. decembra, kada će se u Švedskoj održati Evropsko prvenstvo  za rukometašice, te od 6. do 11. dana 12. mjeseca u Kanadi na 13. Svjetskom prvenstvu u plivanju u 25-metarskim bazenima.