sport
22

BK "Zmaj od Bosne": Biciklizam u BiH dotakao samo dno

FENA
Biciklistički klub "Zmaj od Bosne" iz Tuzle ove sezone je zabilježio mali broj nastupa na trkama, za razliku od ranijih godina, a iz Kluba navode da je jedan od razloga za tu situaciju nedostatak organiziranja trka širom zemlje, a što, kako ističu, dokazuje da je biciklizam u BiH dotakao samo dno.

"Prošle godine smo, pored trka u okruženju, vozili trke u Bihaću, Zenici, Sanskom Mostu, Goraždu, državna prvenstva, a sada tih trka nema. Znamo da je novac veliki problem, naš Klub kroz to prolazi zadnjih par godina, ali vidimo da je slična situacija i kod drugih, niko ništa ne organizuje. Mi smo imali problema sa dvije trke koje organizujemo tradicionalno već godinama, trku 'Tuzla - 25. maj' smo morali prolongirati zbog majskih poplava, a trku VI memorijal poginulim biciklistima tek trebamo realizirati u narednom mjesecu, jer smo je također prolongirali zbog vremenskih nepogoda", navode iz BK "Zmaj od Bosne" u saopćenju.

Istakli su da već godinama apeluju na resorne instance da dolaze u situaciju da i one trke koje se voze predstavljaju problem zbog troškova odlaska i smještaja.

"Iako imamo odluke kojima je definisana i visina podrške, novac nikad nije stigao na naš račun. Ovo se prvenstveno odnosi na Kanton, odnosno kantonalno ministarstvo sporta, koje izgleda nikad neće isplatiti ono što su odobrili i potpisali. Obzirom na opštu situaciju u zemlji, jasno je da i podrška od privatnih sponzora izostaje", dodaju iz Kluba.

BK "Zmaj od Bosne" za prošlu godinu je proglašen najuspješnijim sportskim tuzlanskim kolektivom, a iz Kluba navode da, srećom, okuplja mnoge bicikliste koji su još uvijek puni entuzijazma, ali da je pitanje do kada će opstati u sportu u kome nema skoro nikakve podrške.

"Zahvaljujući Upravnom odboru Kluba uspjeli smo preživjeti proteklu sezonu i ući u ovu, dat ćemo sve od sebe i osvjetlati obraz tuzlanskog biciklizma", navode iz Kluba.