Vraća se profesionalnom sportu
4

Bivši nogometaš Ilhan Mansiz juri ZOI u umjetničkom klizanju

Totalsport
Ilhan Manzis (Foto: AFP)
Ilhan Manzis (Foto: AFP)
Bivši turski nogometni reprezentativac Ilhan Mansiz (37), strijelac "zlatnog gola" u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2002. godine protiv Senegala, vraća se profesionalnom sportu, ali ne nogometu.

Turčin je svoju nogometnu karijeru okončao 2007. godine nakon što ga je udario automobil i teško oštetio koljena, a sada se, šest godina kasnije, vraća na sportsko borilište, tačnije led. Naime, Mansiz će pokušati izboriti Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. godine u umjetničkom klizanju.

Nakon što je s partnericom Olgom Bestandigovom briljirao na turskom "reality" šouu Buzda Dans (turska verzija britanskog šoua Dancing on Ice), Mansiz se odlučio ozbiljno prihvatiti novog sporta.

"Bio bih prvi sportaš koji je nastupio na Svjetskom nogometnom prvenstvu i Zimskim olimpijskim igrama. Do 32. godine nikada u životu nisam ni pogledao umjetničko klizanje, a samim time i stao na led", otkrio je Mansiz za Guardian.

"Ne očekujem da ćemo osvojiti medalju, ali bi mi puno značilo da samo budem dio olimpijske reprezentacije. Na ovaj način bih istovremeno ohrabrio ljude činjenicom da nikada nije kasno za ostvarenje snova, neovisno o tome koliko godina imaju", zaključio je bivši turski nogometaš.

Mansiz je, osim spomenutog gola Senegalu, bio dvostruki strijelac u utakmici za treće mjesto protiv suorganizatora Južne Koreje (Japan je također bio domaćin). Turska se na kraju okitila broncom, a Mansizova je karijera prerano završila pet godina kasnije zbog spomenute saobraćajne nesreće.