sport
2

Sarajevo polumaraton: Do sada prijavljeno 230 učesnika iz 18 zemalja

Klix.ba
Polaznici škole trčanja ostvarili su izuzetan napredak. Iza sebe imaju već dvije uspješno završene utrke i vrijedno treniraju za Sarajevo polumaraton, koji će biti održan 15. septembra.

Oni koji ne budu mogli trčati dva sata, koliko će biti potrebno za polumaraton, moći će na taj dan trčati kratku i zabavnu Fun Run utrku dugu 4 km.

"Drugim riječima, trenirajući vrijedno i marljivo polaznici škole trčanja Klix su došli u stadij kada mogu trčati 45 minuta bez prekida, uz druženje i ćaskanje. Prije nekoliko mjeseci smo imali periode trčanja koji su bili dugi samo nekoliko minuta, tako da je napredak zaista ogroman", rekao je za Klix.ba jedan od trenera Erol Mujanović.

Treninzi se odvijaju tri puta sedmično, utorkom i četvrtkom od 18 sati na Vilsonovom šetalištu i subotom od 8 sati na Vrelu Bosne. Polaznici i treneri poručuju svima onima koji su zainteresovani da mogu doći da probaju.

"Činjenica koja nas posebno raduje jeste da su naši polaznici i dalje pozitivni, vedri i da se izvrsno osjećaju nakon treninga. S obzirom na to da je naša primarna misija pomoći našim sugrađanima da bolje, zdravije i aktivnije žive i izgledaju, možemo reći i da sa Školom trčanja uspijevamo u tome", dodaje Mujanović.

Pripreme za polumaraton se odvijaju prema planu i traju već devet mjeseci.

"Radimo aktivno kako bismo minimalizirali rizik u svim poslovnim sferama i raduje nas veliki interes kompanija i drugih organizacija koje žele biti partneri ovog brzorastućeg projekta. Sedmi sarajevski polumaraton će i ove godine imati, ne samo važan sportski, ekonomski i ekološki aspekt, nego i turistički, jer očekujemo više od 1000 noćenja u Sarajevu zahvaljujući polumaratonu. Već sada imamo 230 registrovanih učesnika iz 18 stranih zemalja, među kojima prednjači Velika Britanija", kaže Mujanović.

Kao i svake godine i ove će biti prikupljane donacije koje će biti utrošene u humanitarne svrhe. Više informacija zainteresovani mogu pronaći na www.sarajevomarathon.ba, gdje je potrebno napraviti i online registraciju ukoliko žele učestvovati.

No, polumaraton nije jedini atraktivni projekt koji privlači ljude iz svih zemalja u Bosnu i Hercegovinu. U planu je i jedan potpuno novi, a riječ je o utrci žena.

"Nakon polumaratona i Fun Run utrke, prvi put u BiH će biti održana jedna lijepa i kratka utrka rezervisana samo za pripadnice ljepšeg spola. Radi se o najboljoj svjetskoj praksi i ovakvi projekti su već duže vremena veoma popularni u svijetu, okupljajući više od 10.000 učesnica u većim gradovima. Osim promocije zdravog i dinamičnog načina života, cilj je boriti se protiv diskriminacije i predrasuda, u ovom slučaju u sportu", ističe Mujanović.