Zaključak Evaluacione komisije
0

BiH će sjajno organizirati Zimsku olimpijadu mladih

FENA
Detalj s press konferencije (Foto: Olimpijski komitet BiH)
Detalj s press konferencije (Foto: Olimpijski komitet BiH)
Članovi Evaluacione komisije evropskih olimpijskih komiteta, Jozef Liba, Guru Lium i Katerina Nycova, danas su okončali trodnevnu posjetu Sarajevu i Istočnom Sarajevu, tokom koje su upoznati s organizacionim mogućnostima gradova kandidata za domaćina Zimske olimpijade mladih - EYOF-a 2017. godine.

"Imali smo priliku vidjeti sve prezentacije te posjetiti sve predložene lokacije. Isto tako, razgovali smo s predstavnicima svih sportkih saveza koji su uključeni u pojekat organizacije. Moram reći da smo zaista vidjeli veliki napredak na svim borilištima kao i aktivnostima koje su nam prezentirane", rakao je šef delegacije Jozef Riba na pres-konferenciji u prostoru Olimpijskog muzeja.

On je izrazio uvjerenje da će, ako se bude išlo istim tempom, BiH imati izvanredno organizirane igre 2017. godine. Konačna odluka o domaćinu EYOF-a 2017. bit će donesena na Generalnoj skupštini Evropskog olimpijskog komiteta (EOC), u decembu u Izraelu. Od ranije je poznato da je glavni bh. grad jedini kandidat.

Tokom posjete predstavnike Evaluacione komisije su primili predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo, gradonačelnik Sarajeva dr. Alija Behmen, kao i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović. Oni su ukazali na značaj koji će EYOF 2017. imati za gradove domaćine i BiH u cjelini.

U sklopu posjete gosti su posjetili borilišta na olimpijskim planinam Bjelašnici, Igmanu i Jahorini, dvorane Zetra i Skenderija, kao i olimpijska sela u Nedžarićima i Istočnom Sarajevu, te dvorane na Palama.