sport
178

BiH će na Evropskim igrama predstavljati 57 sportista, očekuju se dobri rezultati

Piše: D. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Bakuu u Azerbejdžanu se od 12. do 28. juna održavaju Prve Evropske igre, a našu zemlju će predstavljati 57 sportista.

Prvo kontinentalno višesportsko seniorsko takmičenje pod nazivom Evropske igre bit će održano u azerbejdžanskom gradu Bakuu od 12. do 28. juna, a na njemu će učestvovati 6.000 sportista iz 49 evropskih zemalja. Oni će se tokom 17 takmičarskih dana takmičiti u 19 sportova i 29 disciplina, a od kojih je 24 sa programa Olimpijskih igara i pet neolimpijskih disciplina. Najuspješnijim sportistima će biti dodijeljeno 239 medalja.

Prve Evropske igre će poslužiti kao direktne kvalifikacije za Olimpijske igre, koje će biti održane u Rio de Janeiru 2016. godine.

Učešće će uzeti i sportisti iz naše zemlje, njih ukupno 57, a u njihovoj pratnji će biti 19 trenera, kao i šef misije Said Fazlagić i njegova zamjenica Dajana Sadžak.

Naš tim sportista će učestvovati u osam sportova, a to su atletika (21 - 22. juni), plivanje (23 - 27. juni), boks (16 - 21. juni), kanu (14 - 16. juni), judo (25 - 28. juni), biciklizam (18 - 21. juni), streljaštvo (16 - 22. juni) i stoni tenis (13 - 16. juni).

"Očekujem od naših sportaša da dostojanstveno predstave BiH i želim da na ovim igrama ostvare svoje najbolje rezultate", izjavio je predsjednik Olimpijskog komiteta Marijan Kvesić.

Novinarima se obratila i predstavnica BiH u judou Larisa Cerić.

"Nadamo se da ćemo dati sve od sebe na igrama, želimo medalje. Ovo će biti zvanično evropsko prvenstvo, jer ga ove godine nismo imali. Konkurencija je zaista jaka, ali mi smo spremni. Vjerujem da ćemo osvjetati obraz judoa i sporta uopće u BiH. U veoma dobroj smo formi", rekla je Cerić.

Sportaši su se zahvalili Olimpijskom komitetu i svima koji su im pomogli da osiguraju odlazak na Evropske igre. Obećali su da će u Bakuu pružiti svoj maksimum kako bi postigli što bolje rezultate.