Od 7. do 20. augusta
0

Biciklistička tura “Osjeti vrelinu!”

FENA
Centar za životnu sredinu iz Banje Luke u saradnji s nekoliko udruženja u BiH koordinira aktivnosti biciklističke ture “Osjeti vrelinu!” na njenom putu kroz Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz tog centra.

Grupa će se u periodu 7. do 20. augusta kroz BiH kretati rutom Šćepan Polje - Foča - Trnovo - Sarajevo - Zenica -Travnik - Kneževo - Banja Luka - Prijedor - Dubica.

Ova biciklistička tura ima tradiciju dugu već 19 godina i okuplja ljude koji žele da putuju na način koji je najmanje štetan po životnu sredinu. Dosadašnje biciklističke ture su prošle skoro svim krajevima Evrope, od skandinavskih zemalja na sjeveru, Irske na zapadu, Portugala i Španije na jugu, te Ukrajine, Bugarske i Turske na istoku. Ove godine je izabran region zapadnog Balkana sa ciljem da zajedno sa udruženjima i građanima sa ovih prostora promoviraju borbu protiv klimatskih promjena, kao jednog od najvećih globalnih problema.

Biciklistička tura je ove godine krenula 5. jula iz Beograda, a planirano je da putujući preko Makedonije, Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine završi 28. augusta na međunarodnom kampu “Mnogo u malom” u mjestu Jagnjedovec pored Koprivnice.

Ove godine biciklistička tura nosi naziv “Osjeti vrelinu!” sa ciljem podizanja svijesti i mobilizacije svih zainteresovanih za problem klimatskih promjena, kako bi se pitanjima klimatskih promjena i energije u zemljama regijea posvetila veća pažnja, ali i da se ukaže na druge probleme životne sredine gradova i zajednica kroz koje tura bude prolazila.

Namjera je da se opomenu predstavnici država u regionu koji će učestvovati na globalnoj konferenciji o klimatskim promjenama u Kopenhagenu u decembru ove godine, te da se pridruže globalnim naporima za zaustavljanje klimatskih promjena i preuzmu obaveze za ograničavanje ispuštanja gasova staklene bašte, kao glavnim uzrokom ovog globalnog problema.

U Sarajevu, Zenici, Travniku i Banjoj Luci će biti organizirana projekcija filma “Dom” poznatog francuskog fotografa Jana Artusa Bertrana, koji je premijerno prikazan na Svjetski dan životne sredine, 5. juna ove godine.

Premijera filma je simultano organizirana u 181 državi, te je na taj način je postavljen svjetski rekord kao najveća premijera jednog filma.