sport
83

Biciklisti vrijedno rade: Giro di Sarajevo pozvan na trku Banja Luka - Beograd

Klix.ba
Udruženje za promociju urbanog biciklizma Giro di Sarajevo već odavno je počelo realizaciju aktivnosti za 2016., sa planom koji je prilično ambiciozan na svim poljima djelovanja.

Osnovni ciljevi su još uvijek ostali, a kako kažu u Udruženju, i uvijek će biti – stvaranje povoljnije klime za bavljenje biciklizmom u Sarajevu, te poboljšanje biciklističke infrastrukture u glavnom gradu BiH.

"Svjedoci smo da je prošle godine napravljen ogroman iskorak s prvim kilometrima kvalitetne biciklističke staze, ali vlastima i građanima mora biti jasno da je to uspješan projekat samo ako znači početak jedne lijepe priče, a to je uvezivanje svih gradskih opština tim kvalitetno i adekvatno projektovanim stazama", kaže za Klix.ba Nisad Selimović, predsjednik udruženja.

Giro di Sarajevo u svom planu djelovanja za ovu godinu ima nastavak saradnje sa gradskim opštinama na izgradnji biciklističkih parkinga, učešće u realizaciji projekta Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo vezano za promociju biciklizma među učeničkom populacijom, realizaciju svojih tradicionalnih projekata – Giro Bambino, Giro Drag Race i Giro di Sarajevo, a kao poseban iskorak ističu novi projekat kojim će biciklizam promovisati i van Sarajeva.

"Radi se o projektu koji realizujemo sa jednom od najvećih kompanija na bh. tržištu, a koja je prepoznala kvalitetan, društveno odgovoran angažman kojim se direktno pomaže zajednici. Detalje ćemo otkriti ubrzo, a ekskluzivno za Klix mogu reći da ćemo posjetiti pet gradova u BiH i tamo organizovati nešto vrlo posebno, nikad viđeno ranije, a u svim tim gradovima ćemo ostaviti i jedan specijalni poklon svim biciklistima", dodaje Selimović.

Osim direktnog uticaja na poboljšanje uslova za biciklističku zajednicu, ne samo u Sarajevu, nego i u cijeloj BiH, Giro di Sarajevo promoviše biciklizam i kroz nastupe svoje takmičarske ekipe, Team GIRO. Naredni vikend pred ovaj tim donosi poseban izazov – naime, zahvaljujući velikom angažmanu takmičara i vrijednim treninzima, od organizatora međunarodne trke Banja Luka – Beograd, koja se održava pod okriljem UCI-ja dobili su pozivnicu da nastupe u oba dijela ovog takmičenja. To će za Team GIRO biti prvi solo nastup na jednoj UCI trci i veliko priznanje za Giro di Sarajevo.

"Mi treniramo još od kraja prošle sezone, digli smo cijeli proces na jedan profesionalan nivo i evo sada su pred nama rezultati. Izuzetno smo ponosni što možemo predstavljati ne samo Sarajevo, nego i cijelu BiH na ovoj trci koja je nedavno uvrštena u klub najboljih 100 na svijetu. Ali uprkos svemu, mi nikada ne zaboravljamo i naš osnovni cilj zašto smo u stvari tamo – da promovišemo biciklizam i da, kao što to natpis na našim dresovima kaže, vozimo za bajkovito Sarajevo", naglašava Emir Hulusić, menadžer ekipe.

Koliko je jaka konkurencija na ovoj trci, dokazuje i činjenica da je iz BiH na njoj uglavnom nastupala naša nacionalna selekcija.

Hulusić, kapiten iste te selekcije, sada predvodi ekipu u kojoj je bivši brdski prvak BiH Zoran Milišić, bivši viceprvak BiH Edin Durmišević, te za ovu trku posebna ispomoć iz kontinentalne ekipe Meridiana Kamen Josip Čerkez, pobjednik Premier lige BiH iz prošle godine.

Kao vođa tima tu je prekaljeni biciklistički mag Hajrudin Trle, čovjek sa najviše osvojenih biciklističkih medalja u BiH ikada. Nastup na trci Banja Luka – Beograd dolazi samo sedam dana nakon velikog uspjeha veterana iz ekipe.

Na trci Trophee Gilles Carceroni održanoj u Banjoj Luci proteklog vikenda, Tarik Imamagić i Rasim Murastspahić osvojili su po srebro u svojim kategorijama. Team Giro ove godine nastupa uz ekskluzivno medijsko pokroviteljstvo portala Klix.ba, te uz podršku prijatelja kluba - kompanija BH Telecom, Porsche Sarajevo, Kakanj Cement, Ciklo Centar, Muscle Freak i Hotel Bristol.