sport
328

Biciklisti preplavili ulice: Osmi Giro di Sarajevo srušio rekord po broju učesnika

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Osma biciklistička vožnja Giro di Sarajevo okupila je rekordnih 2.200 učesnika koji su danas popodne vozili ulicama glavnog grada BiH u dužini od 12,8 kilometara.

Start je i ovoga puta bio na Dobrinji, a cilj u Vilsonovom šetalištu, gdje je potom upriličena zabava za sve učesnike i gledaoce.

Loren Keserović, projekt menadžer u Udruženju Giro di Sarajevo, organizatoru istoimene vožnje, podsjetio je da je cilj Gira apel vlastima da se izgradi biciklistička infrastruktura u Sarajevu.

"Svjedoci smo da je ove godine izgrađen jedan dio biciklističke staze koji je bio najlakši za gradnju, s obzirom na postojanje dovoljne širine trotoara od kojeg se mogao odvojiti jedan metar za stazu. Tek sad projektanti nailaze na pravi izazov. Dolaze u jezgru grada gdje je sve skučeno, ima puno više zgrada, saobraćajnica... Nadamo se da će uspješno odgovoriti tom zadatku", kazao je Keserović za Klix.ba.

Pored izgradnje samih staza, iz Udruženja Giro di Sarajevo apeluju na potrebu gradnje popratne infrastrukture, odnosno biciklističkih parkirališta i odmarališta, kao i veće promocije aktivnog načina života i rekreacije na otvorenom.

"Mi smo dosad uz samoinicijativno pronalaženje sponzora izgradili tri parkinga, od kojih će onaj kod BKC-a biti u upotrebi u narednih 7-10 dana", poručio je Keserović i dodao da će nastaviti svoju borbu dok Sarajevo ne postane grad prijateljski nastrojen prema biciklistima.

Ovaj događaj odvijao se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića i Ministarstva kulture i sporta KS, a sponzori su Coca Cola, Novo nordisk i Ciklo centar.