sport
63

Biciklist Antonio Barać u rekordnom vremenu stigao na Biokovo: Nisam znao šta me čeka

Piše: D. B.
Mladi bh. biciklist Antonio Barać iz Livna nedavno je oborio rekord staze duge 30,5 kilometara i stigao prvi na vrh Sv. Jure na Biokovu. S njim smo razgovarali o njegovom velikom uspjehu, biciklizmu kao sportu i planovima za budućnost.

Barać ima 18 godina, maturant je Srednje strukovne škole, a aktivno se bavi brdskim i cestovnim biciklizmom. Na utrci "Uspon na Biokovo - Makarska 2015" nije planirao nastup, ali se ipak pojavio, pobijedio i postavio novi rekord nakon što je stazu dugu 30,5 km prešao za sat i 35 minuta.

"Zaista mi ova utrka nije bila u planu, jer sam imao Premijer ligu dan poslije. Ipak, odlučio sam otići i nastupiti. Bio sam zadivljen velikim brojem gledatelja, a posebno odličnom organizacijom, bilo je izvrsno. Ranije nisam vozio turu do Biokova, nisam znao šta me čeka. Nakon početka trke sam čekao pravi trenutak da se odvojim, odlično sam se osjećao i prvi stigao do vrha Sv. Jure", izjavio je Barać komentarišući svoj nastup.

Biciklizmom se aktivno bavi već tri godine, a sve je počelo kupovinom bicikla za brdsku vožnju.

"Ovo mi je treća sezona i trenutno sam član Biciklističkog kluba 'Livno'. Otac mi je u 8. razredu kupio pravi brdski bicikl, doslovno sam se zaljubio u ovaj sport", rekao je osamnaestogodišnji biciklist.

Barać polako skuplja iskustvo, ali i trofeje.

"Prošle godine sam postao prvak BiH u brdskom i viceprvak u cestovnom biciklizmu. Ostvario sam značajne rezultate na međunarodnim utrkama u Švicarskoj, Francuskoj, Slovačkoj i drugim zemljama. Prikupljao sam iskustvo, a ove godine planiram napraviti još bolje rezultate", kazao je Barać.

Onaj ko se želi baviti biciklizmom mora biti spreman na naporne treninge i mnogo odricanja.

"Biciklisti, kao i ostali sportisti koji žele uspjeti, moraju uložiti veliki trud kako bi bili uspješni. Posebno je to važno u biciklizmu, jer nema puno kategorija. Jedan obični trening bicikliste traje minimalno dva i po sata, dok neki treninzi traju i po pet sati. Osim treninga, fokus je na zdravoj ishrani i odmoru, kako bi tijelo bilo spremno na napore", riječi su mladog bh. bicikliste.

Biciklizam nije nimalo jeftin sport.

"Smatram da je biciklizam preskup sport, posebno za naše prostore gdje nije mnogo popularan. Teško je održavati visok nivo opreme, ali se uspijevam snaći nekako. Trenutno vozim Scott Scale bicikl za brdske te Felt F1 bicikl za cestovne utrke. Takvi bicikli su skuplji od 5.000 KM", istakao je Barać.

U narednom periodu ga očekuju brojni nastupi.

"Pokušavam voziti što jače utrke. UCI kamp mi je omogućio da vozim dobre utrke u Francuskoj i Švicarskoj, ali sam se morao vratiti u Livno i završiti školu. Nakon završetka škole me čekaju jake utrke, vozit ću nekoliko svjetskih kupova, evropska prvenstva u različitim disciplinama, a ako budem mogao finansijski, nastupit ću na svjetskom prvenstvu u cestovnom biciklizmu", završio je Barać.