sport
0

BHFanaticosi vas pozivaju da dođete u Beograd 12. oktobra

Sarajevo-x.com
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine 12. oktobra u Beogradu odigrat će vjerovatno jednu od najvažnijih utakmica do sada i pokušati izboriti baraž za Svjetsko nogometno prvenstvo koje se 2006. godine igra u Njemačkoj. Tim povodom javni poziv navjeće bh. navijačke grupe BHFanaticosi prenosimo u nastavku.

NACIJO, BEOGRAD VAS TREBA 12. OKTOBRA U 20:15 MINUTA!!!

Srijeda je veče. Mjesec je oktobar. Mjesto dešavanja je često nemirno i uzavrelo poluostrvo na jugu Evrope. Balkan mu je ime. Na Balkanu jedan grad, Beograd ga zovu.

Grad iz kojega su potekli neki od najvećih nemira i zla koja je Balkan zapamtio.

Ove srijede su ”nemiri” i uzavrelost na sreću skoncentrisani na zatvoreni prostor stadiona Crvene Zvezde. Stadion je kako se to i očekivalo ispunjen do posljednjega mjesta.

Na terenu je uzavrela atmosfera, a na tribinama jos uzavrelija. Dok skoro citav stadion pjeva ”Mars na Drinu”, grupa gostujucih navijaca im odgovara nesto sto bi u ”slobodnome prevodu” zvucalo ”Mars sa Drine!”. Rezultat do pred sam kraj je 0:0. Ostalo je svega jos 2-3 minute do kraja utakmice i gostujuca ekipa ima korner. Loptu sa desnoga kornera u sesnaesterac ubacuje Bartlovic. Najvisociji u skoku je jedan od domacih igraca koji glavom izbacuje loptu izvan sesnaesterca. Na odbijenu loptu natrcava Zlatan Bajramovic i snagom najstrasnijega zemljotresa, brzinom najbrze munje salje loptu u gornji lijevi ugao domaceg golmana. Gosti vode 1:0! Stadion je zanijemio.

Citav stadion je u soku i svi sute osim grupe gostujucih navijaca koji se bacaju jedni drugima u zagrljaj. Nakon toga gosti ponosno staju jedan pored drugoga, spojeni i ispleteni u jedno tijelo pomocu ruka na ramenu osobe pored, upravo onako kako je ispletena njihova predivna zemlja, i sa prkosom i ponosom koriste zadnje atome svoje snage da bi svi kao jedan zapjevali:

Zemljo tisućljetna na vjeronst ti se kunem, od mora od Save od Drine do Une. Jedna si jedina, nasa domovina. Jedna si jedina BOSNA I HERCEGOVINA.

Da. Mozda će ovo ostati samo san, a možda i neće. To niko od nas ne može znati dok sat na stadionu Crvene Zvezde u Beogradu ne otkuca 22:15.

Ne, mi ne možemo ugurati loptu u njihov gol da bi nam se gore opisani san ostvario.

To je zadatak za naše momke na terenu (kakvi su da su NAŠI SU!).

Ne, mi ne možemo ni ispraviti sve one nepravde koje su se desile na Balkanu, a čiji je izvor upravo bio taj Beograd.

Da, mi možemo učiniti nešto da grupa gostujućih navijaca bude sto veća, da se što bolje čuje naša pjesma, da u što većem broju i na ŠTO CIVILIZOVANIJI NAČIN pokažemo kako je ponosno biti BOSANAC I HERCEGOVAC. Mi možemo pokazati još jednom da smo tu i kada nas svi otpišu.

Zbog toga i zbog još najmanje 200.000 razloga pozivamo sve navijače i ljubitelje BH-fudbala bez obzira na klubske, regionalne i vjerske "boje" da nam se prilključe u srijedu 12. oktobra 2005. na putu ka Beogradu!!!

O svim detaljima oko ovoga putovanja možete saznati na web stranici www.bhfanaticos.com.