Zapažen rezultat
117

Bh. plivačica Ivana Ninković prva u svojoj grupi na 100 metara prsno

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Bh. plivačica Ivana Ninković koja nastupa na Olimpijskim igrama u Londonu ostvarila je zapažen rezultat. Članica Plivačkog kluba Leotar osvojila je prvo mjesto u prvoj kvalifikacijskoj grupi u disciplini 100 metara prsno. Nažalost, ovo nije bilo dovoljno za finalnu trku.

Ninković je u London otišla na poziv organizatora Olimpijskih igara, a već danas je pokazala koliki talent posjeduje. Najmlađa članica bh. olimpijskog tima zabilježila je vrijeme od 1:14.04. Drugoplasirana je bila Shimizu Pilar iz Guama dok je treće mjesto zauzela Buadromo Matelita sa Fidžija.

U ukupnom poretku, Ivana je završila na 41. mjestu od ukupno 46. plivačica. Prvih 16 plivačica izborile su svoje mjesto u daljnjem takmičenju u ovoj disciplini.

Ninković od zapaženih rezultata ima 23. mjesto u utrci na 50 metara prsno ostvareno na Svjetskom prvenstvu u Šangaju 2011. godine, čime je postavila novi rekord BiH, učestvovala je i na tri evropska prvenstva, a najznačajnije joj je ono u Debrecinu u Mađarskoj, gdje se u kvalifikacijama plasirala na 9. mjesto, a nakon toga nastupila u polufinalu i osvojila 12. mjesto u Evropi.

Na 100 metara prsno nadmašila je svoj dotadašnji rekord BiH (1:13,19) za dvije sekunde, pa je tu dionicu u Debrecinu isplivala sa vremenom 1:11,19.