sport
332

Bh. paraolimpijci spremni za Soči

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Paraolimpijski tim Bosne i Hercegovine učestvovat će na zimskim paraolimpijskim igrama u ruskom Sočiju.

Bosanskohercegovačkim paraolimpijcima bit će to drugo učešće na igrama, a našu zemlju predstavljat će dvoje sportista, alpskih skijaša, Ilma Kazazić, koja će nositi zastavu BiH na otvorenju igara i Senad Turković.

Na konferenciji za medije predsjednik Paraolimpijskog komiteta BiH Mustafa Demir naglasio je da se od bh. takmičara u Sočiju očekuje dobar rezultat i dostojno predstavljanje svoje zemlje.

"Nadamo se dobrim rezultatima naših sportista. Sve je spremno za njihovo putovanje i nastupe, a jedini problem do sada bio je nedostatak snijega, zbog čega se nisu mogli najbolje pripremati. Ipak, vjerujemo da će organizatori igara u Sočiju stvoriti najbolje moguće uslove", izjavio je Demir.

Kazazić je istaknula da će na paraolimpijadi dati sve od sebe da ostvari dobar rezultat, ali da je nedostatak snijega na planinama u BiH sportistima značajno otežao pripreme.

"Zbog nedostatka snijega imali smo ''suhe'' treninge, ali sigurno je da ćemo dati sve od sebe da postignemo dobre rezultate. Plasman na paraolimpijadu za mene je veliki uspjeh, a drago mi je i što sam prva bh. sportistkinja koja će nastupiti na tom takmičenju", rekla je Kazazić.

Turković, koji ujedno obnaša funkciju trenera Ilme Kazazić, vjeruje da se u mladoj bh. skijašici krije veliki potencijal koji tek treba da pokaže. Kada je riječ o disciplinama u kojima će on nastupiti, rekao je da uvijek ide na pobjedu, te da će u Sočiju sigurno pružiti svoj maksimum.

"U principu ja uvijek idem na pobjedu, ali ukoliko ne uspijem u tome neću biti razočaran. Budućnost je u mladim sportistima i ja očekujem od Ilme izuzetne rezultate. Siguran sam da će postati vrhunska sportašica", naglasio je Turković.

Dodao je da bi mu bilo drago da je reprezentacija BiH brojnija, odnosno da su normu za nastup u Sočiju uspjeli ispuniti Nijaz Memić i Nedžad Sijerčić.

Turković, jedini takmičar s amputacijom na obje noge koji će nastupiti u Sočiju, trku u slalomu će voziti 13. marta, dok je njegov nastup u veleslalomu zakazan za 15. mart. Ilma Kazazić će nastupiti u veleslalomu posljednjeg dana igara, 16. marta.

Reprezentacija BiH u Soči će otputovati 4. marta. Paraolimpijske igre počinju 7. a završavaju 16. marta.

Podizanje zastave BiH u paraolimpijskom selu zakazano je za 6. mart.