sport
296

BH Machine: Od povlačenja iz ringa nema ništa

FENA
Dževad Poturak
Dževad Poturak
Najbolji K-1 borac u Bosni i Hercegovini Dževad Poturak, poznat pod nadimkom BH Machine, kazao je da trenutno ne razmišlja o povlačenju iz ringa, te da "od toga nema ništa, do daljnjeg..."

Poznati bh. kickbokser opisao je utiske sa co-main eventa "Akhmat Fight Show" održanog 22. augusta u glavnom gradu Čečenije, Groznom.

"Oduševljen sa svim što se dešavalo u Čečeniji, organizatori su se potrudili da sve bude na najvećem mogućem nivou. Grozni je, bez obzira na to što su u proteklom periodu prošli kroz ratna dešavanja, fascinantan, lijep i sređen", kazao je Poturak, dodajući da ga je organizacija "Akhmat Fight Show" podsjetila na mečeve u Japanu, Las Vegasu, Hong Kongu, odnosno na "prave K-1 World Grand Prix" turnire.

Poturak je u Čečeniji odlukom sudaca izgubio meč s jednim od trenutno najboljih svjetskih boraca, Azejberdžancem Zabitom Semedovim, za kojeg kaže je odličan K-1 borac i da je sigurno među prvih pet boraca današnjice.

"Semedov je izuzetno opasan, iskusan, baš onakav kakav je meni trebao poslije tri uzastopne pobjede", kaže Poturak i ističe da je meč bio težak i pun akcije, te da je mnogo toga trebao uraditi drugačije, ali da se radi o samom vrhu K-1 sporta, gdje se "i najmanje greške skupo plaćaju".

Također je rekao da nije "bio potpun" u ovom meču, ali da oni koji ga dobro poznaju, mogu vidjeti da sama borba nije bila onakva kako on to inače radi.

"Osim toga, bio sam povrijeđen, ali to je sada nebitno, idemo dalje", kazao je Poturak.

Nekoliko dana prije takmičenja, BH Machine imao je priliku da se druži s poznatim holandsko-marokanskim kickbokserom Badrom Harijem, poznatom i po nadimku The golden boy, a koji je u meču teške kategorije na "Akhmat Fight Show" pobijedio Holanđanina surinamskog porijekla Ismaela Londta.

"Badr Hari je legenda ovog sporta, poznajemo se dobro već nekoliko godina. U Groznom smo imali priliku da obavimo molitvu zajedno, bili smo i na ručku, razmijenili mišljenja prije i poslije meča. Na zajedničkoj večeri uživali smo s predsjednikom Čečenije Ramzanom Kadirovim, opisao je Poturak svoje utiske.

Najbolji bh. kickbokser svih vremena je dan poslije meča u Čečeniji otputovao u Split gdje je dobio priznanje, odnosno plaketu, kao novi član Kuće slave borilačkih sportova (Atrium Hall of Fame of Martial Arts).

"Ernesto Hoost, Jerome le Banner, Branko Cikatić, Don Wilson i moja malenkost s njima...šta da kažem, sretan sam, hvala prijatelju Hrvoju Znaoru na dodjeli nagrade i pozivu u kuću slavnih", kazao je Poturak.

Za planove za naredna takmičenja kaže da očekuje poziv FFC-a, te da ima dogovor s trenerom Badra Harija, Mikeom Passenierom za meč u Dubaiju. Osim toga, dodao je da se već duži period dogovara meč u Australiji i da misli da će to biti realizirano u decembru.

Dževad Poturak (1977.) rođen u Sarajevu, najbolji je bh.

kickbokser svih vremena. Svjetski je K-1 šampion po WAKO verziji. Više puta se borio na K-1 turnirima, između ostalog, šampion je K-1 Fighting Network Prague održanog 2007. godine, a na K-1 WGP Finalu 2013. u Zagrebu osvojio je visoko treće mjesto kada je postao jedan od top četiri borca K-1 organizacije.

Tokom karijere pobjeđivao je mnoga poznata imena kao što su Ghita, Manhoef, Jorgen Kruth, Roman Kleibl, Catinas i druge, a borio se i s Alistairom Overeemom te Khalidom Aarabom, jednim od osam najboljih boraca, a kojeg je Poturak pobijedio nokautom.