Pobijedili Italiju u repasažu
311

Bh. karatisti osvojili bronzu na Evropskom prvenstvu u Španiji

Piše: N. Jamaković
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Karate reprezentacija Bosne i Hercegovine je osvojila 3. mjesto i bronzanu medalju na 47. seniorskom Evropskom prvenstvu koje se održalo od 10. do 13. maja u Španiji, na Tenerifima.

Bh. karatisti su u ekipnoj konkurenciji izvojevali pobjedu nad reprezentacijom Italije u repasažu za 3. mjesto i osvojili bronzanu medalju. Našu delegaciju u Španiji činili su selektor reprezentacije Suad Ćupina te članovi tima: Admir Zukan, Alem Kupusović, Nermin Potur, Oliver Mandarić, Adnan Adilović, Nermin Sinanović i Mate Odak.

Selektor Suad Ćupina je za Klix.ba izjavio kako je on, kao i mnogi drugi, očekivao da naši karatisti postanu prvaci Evrope. "Mi smo u polufinalu imali vodstvo protiv Njemačke do samog kraja, a onda je naš takmičar diskvalifikovan i Nijemci su odnijeli pobjedu i otišli u finale. No, moram vam reći da smo mi ovdje dokazali znanje i, eto, na kraju osvojili tu bronzanu medalju. Idemo dalje, ova ekipa je pokazala da ima kvalitet", kazao je Ćupina.

Dodao je kako su bh. reprezentativci od 1999. (otkad je on na čelu reprezentacije) do danas u ekipnoj konkurenciji osvojili devet seniorskih medalja na evropskim takmičenjima, te dvije na svjetskim takmičenjima. U pojedinačnoj konkurenciji u ovom periodu Ćupina je sa svojim karatistima osvojio sedam medalja na evropskim i dvije na svjetskim takmičenjima.