sport
337

Bh. karatista Admir Zukan: Medalja iz Njemačke dolazi na vrhuncu karijere

Piše: Edin Isanović
Admir Zukan
Bh. karatista Admir Zukan osvojio je nedavno u Njemačkoj bronzanu medalju na 22. svjetskom prvenstvu. Dvadesetosmogodišnji član Karate kluba Nokachi iz Sarajeva u meču za medalju bio je bolji od predstavnika Egipta, nakon što ga je u polufinalu porazio iranski takmičar.

Ovom uspješnom bh. karatisti je to treće odličje sa svjetskih prvenstava, nakon što je ranije osvojio srebro i bronzu, dok je na evropskim prvenstvima osvojio srebro i tri bronze.

Zukan u razgovoru za Klix.ba kaže kako je bronzana medalja iz Bremena rezultat mukotrpnog rada.

"Meni lično ova medalja predstavlja nagradu za sve godine treniranja i takmičenja. Dolazi u momentu vrhunca moje karijere. Bitno je i to da se BiH ponovo nalazi na listi osvajača medalja u najjačoj karate federaciji. Samim tim, za mene, ova medalja sija još sjajnije", kaže Zukan.

Bh. reprezentativac ističe kako je vjerovao u dobar rezultat na SP-u.

"Ako se ne nadate da ćete osvojiti medalju zašto onda odlazite na prvenstva? Trenažni proces u ovoj godini bio je usmjeren ka vrhunskoj formi u vrijeme Svjetskog prvenstva, a medalje sa prvenstva Balkana i Mediteranskog šampionata bile su pokazatelj da sam se kvalitetno pripremao za završnicu sezone. Za ovakvo nadmetanje pripremate su u kontinuitetu. Čim završite jedno prvenstvo morate biti spremni na dvogodišnji ciklus priprema za naredno", dodaje naš sagovornik.

Otkrio je kako je počeo trenirati karate.

"Na nagovor svog oca Ibre počeo sam se baviti ovim sportom od svoje devete godine. Imao sam veliku podršku porodice. Prošao sam sve reprezentativne selekcije, gdje sam ostvarivao zapažene rezultate. U želji da prenosim svoje znanje i iskustvo na mlađe polaznike 2011. godine sa bratom Anelom sam osnovao Karate klub Nokachi Sarajevo. Trenutno djelujemo na nekoliko lokacija u osnovnim školama. Klub već ostvaruje dobre rezultate u svim uzrasnim kategorijama. Osim mene, iz ovog kolektiva za seniorsku reprezentaciju BiH nastupaju Alem Kupusović i Tanja Umićević", navodi Zukan.

Napominje kako je karate izuzetno popularan sport u BiH, ali i u svijetu.

"Veliki broj djece se uključuje u rad lokalnih klubova i vjerovatno da iz tog kvantiteta, uz stručne kadrove, mi imamo kvalitetne takmičare".

Na kraju je otkrio planove za budućnost.

"Sva bitna takmičenja su iza mene. Sada slijedi kartak odmor, a početkom naredne godine već počinjem pripreme za Evropsko prvenstvo koje će se održati u martu u Istanbulu", zaključio je Zukan.