sport
0

Bh. fudbaleri: Dovoljno smo jaki da slavimo u Viljnusu

Oslobođenje/Sa-X
Pobjeda fudbalske reprezentacije BiH nad Belgijom sa 1:0 ostavila je našu najbolju selekciju u borbi za prva dva mjesta u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. u Njemačkoj.

Ono što može radovati uoči narednog veoma važnog susreta protiv Litvanije, u srijedu, u Viljnusu je kvalitetna partija bh. fudbalera koji su odigrali u visokom ritmu i veoma odgovorno susret u Zenici.

Prvi stručnjak našeg državnog tima Blaž Slišković imaće na raspolaganju širi izbor igrača za sutrašnju utakmicu sa Litvancima pošto će za sastav konkurisati Mirsad Bešlija, Ivica Grlić i Branimir Bajić koji su protiv crvenih đavola odradili suspenziju. Van stroja je Emir Spahić nakon što je dobio drugi žuti karton u utakmici sa Belgijancima, prenosi Oslobođenje.

“Nadam se da će naši igrači ponoviti protiv Litvanije igru iz subotnjeg meča. Fudbaleri su fizički spremni za to, a i Litvanci su u istoj poziciji kao i mi pošto su igrali sa SCG proteklog vikenda. Oprezno dočekujemo duel u Viljnusu pošto će protivnik biti jači za četvoricu igrača koji nisu nastupili protiv SCG u Beogradu. Od njihovog sastava, zavisiće i naša prva jedanaestorica”, kazao je selektor Slišković za Oslobođenje.

  • Da li će biti promjena u koncepciji igre u meču sa Litvanijom u odnosu na Belgiju?

“Vjerovatno ćemo igrati malo povučenije nego u Zenici. No, može se desiti da se opredijelimo i za otvoreniju igru. Taktika će zavisiti od protivničke formacije”, odgovorio je Slišković za Oslobođenje.

Naš najbolji strijelac Elvir Bolić naglašava da u bh. selekciji nisu podlegli euforiji poslije trijumfa nad Belgijom.

“Nemamo drugog izbora osim pobjede i u utakmici sa Litvanijom. Osvajanjem tri nova boda zadržali bismo realne šanse u borbi za drugo mjesto koje vodi u baraž za SP”, kaže Bolić i najavljuje ofanzivnu igru u Viljnusu.”

Odbrambeni fudbaler Branimir Bajić nije se radovao pobjedi naše A reprezentacije u dosadašnjih sedam susreta. Bez obzira na ovu neugodnu činjenicu, Bajić se nada pobjedi u sutrašnjem meču.

“Jedino nas tri boda protiv Litvanije ostavljaju u trci za drugo mjesto i baraž. Pobjeda bi za mene imala dvostruku draž pošto se ranije nisam radovao trijumfu državnog tima, a ne treba posebno isticati koliki je značaj sutrašnjeg duela.”

  • Pratite li nastupe drugih selekcija u našoj grupi i koliko bi nam odgovarao eventualno remi između Španije i SCG?

“Razmišljamo samo o sebi. Okrenuti smo susretu sa Litvanijom i nećemo se puno obazirati na meč crvene furije i naših istočnih susjeda”, odgovorio je Bajić za Oslobođenje.

Bh. ekspedicija je stigla u Viljnus, u ponedjeljak, u poslijepodnevnim satima nakon avionskog leta iz Tuzle.