sport
210

Bh. džudista Rijad Dedeić osvojio drugo mjesto na Evropskom kupu u Dubrovniku

Piše: O. T.
Rijad Dedeić (krajnje lijevo)
Rijad Dedeić (krajnje lijevo)
Bh. džudista Rijad Dedeić osvojio je drugo mjesto na Evropskom kupu u Dubrovniku održanom proteklog vikenda. Dedeić je aktuelni prvak Bosne i Hercegovine u kategoriji do 90 kg, a već četiri godine je član bh. reprezentacije. Prethodno je kao junior branio boje Crne Gore, zemlje u kojoj je rođen i u kojoj je sedam puta osvajao državno prvenstvo.

Na turniru u Dubrovniku sve borbe do finala dobio je maksimalnim rezultatom, a na putu za zlatnu medalju u finalu je poražen od francuskog reprezentativca Antoina Lamoura.

"U kategoriji do 90 kg bilo je 20 boraca, sve do finala sam pobijedio maksimalnim brojem bodova tj. ipponima, a u finalu sam se sastao s iskusnim Francuzom. Imao sam prednost do kraja meča, a u takozvanom Golden Scoru protivnik je iskoristio svoju priliku i dobio taj meč", kazao je Dedeić.

Dedeić je jedini predstavnik naše zemlje koji se iz Dubrovnika vratio sa medaljom, a pored njega našu zemlju su predstavljala još četiri takmičara (Selma Sejdinović, Lejla Sejdinović, Hadis Ramić, Stefan Lazić).

Ovaj 22-godišnji džudista se posebno zahvaljuje Branislavu Crnogorcu i Amelu Mekiću od kojih je najviše naučio i njegov glavni cilj je da našu zemlju predstavi na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine pošto su male šanse da će do Olimpijade u Brazilu ispuniti normu.

"Posebno hvala treneru Branislavu Crnogorcu i bivšem evropskom prvaku Amelu Mekiću, osobi od koje sam najviše takmičarskog iskusva naslijedio, te imao čast trenirati. Male su šanse da izborim normu za Rio, ali vjerujem da ću predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Olimpijadi u Tokiju", poručio je Dedeić.

Na Evropskom kupu za seniore i seniorke u Dubrovniku nastupili su takmičari iz 26 zemalja. Ovo je još jedan veliki uspjeh za mladog Dedeića koji je još 2010. godine pokazao da se radi o velikom potencijalu kada je na Prvenstvu svijeta za juniore u Singapuru osvojio sedmo mjesto, a sedmi je bio i tri godine kasnije na istom takmičenju održanom u Ljubljani.