sport
998

Bh. biciklista i avanturista Dado Delić krenuo na pohod dug 13.500 kilometara

Klix.ba
(Foto: Patrick Mikulski)
Bh. biciklista i avanturista, Dado Delić, jutros je sa sarajevskog aerodroma krenuo za Tadžikistan, odakle će biciklom početi novo putovanje dugo 13.500 kilometara.

U narednih sedam mjeseci Delić biciklom planira proći kroz deset zemalja.

On će obići Kirgistan, Indiju, Nepal, Mijanmar, Tajland, Kambodžu, Laos, Vijetnam, Kinu i na kraju Japan, te tako završiti svoj projekat "Biciklom kroz meridijane i paralele" koji je započeo prije dvije godine putovanjem od Sarajeva do Samarkanda.

Pozdravljajući se sa prijateljima i članovima porodice, Delić je istakao da ga očekuje veoma izazovno putovanje, ali da je spreman za nove putešestvije.

"Iza mene je nekoliko mjeseci priprema, kako fizičkih tako i tehničkih. Sve birokratske i tehničke prepreke sam savladao, sada slijedi onaj najinteresantniji dio putovanja. Veoma sam uzbuđen, ali i odlučan da ostvarim svoj cilj te se radujem još jednom jedinstvenom životnom iskustvu", naveo je Delić te naglasio da ovaj pohod ne bi bio moguć bez velike pomoći prijatelja i poznanika.

Ovim projektom i kampanjom "The Rolling Drifter – Cycling around the Globe", Delić želi skrenuti pažnju javnosti na problem globalnog zatopljavanja, borbu za svijet bez granica te promociju biciklizma kao rekreacije i ekološki prihvatljivog vida prijevoza. Svi koji to žele, Delića finansijski mogu podržati putem servisa indiegogo na ovoj stranici.

Svi dosadašnji Delićevi tekstovi u formi dnevnika kao i fotografije sa putovanja mogu pronaći na web stranici www.therollingdrifter.com i njegovom Facebook fan pageu.