sport
309

Bh. atletičar Amel Tuka od danas na pripremama u Veroni

Klix.ba
Amel Tuka (Foto: Klix.ba)
Amel Tuka (Foto: Klix.ba)
Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka i ovogodišnje pripreme odradit će u Italiji, gdje će trenirati sa vrhunskim atletičarima i trenerima. U razgovoru za Klix.ba je kazao kako spremno želi dočekati ovogodišnja takmičenja gdje želi ostvariti što bolje rezultate.

Amel će u Veroni boraviti mjesec dana, a uz pomoć svog menađera Claudia Arudinia trenirat će sa grupom atletičara iz Kenije.

"Ove sezone me očekuje dosta nastupa na međunarodnim mitinzima širom Evrope, a najvažnije takmičenje ove godine je Evropsko prvenstvo u Cirihu koje će biti održano od 12. do 17. augusta. S obzirom da sam prošle godine ostvario dosta dobre rezultate, samim tim ove godine moram još napornije trenirati da bih postigao još bolje uspjehe i oborio svoje lične rekorde", kazao je Amel.

On je prošle godine istrčao državni i lični rekord na takmičenju u Tampereu gdje je 800 metara istrčao za 1:46,89 te se tako približio normi za Olimpijske igre u Brazilu 2016. godine.

"Najveći moj uspjeh prošle godine je bronzana medalja sa takmičenja u Tampereu, tako da me ove godine očekuje dosta napornog rada, truda i odricanja. Želio bih još dodati zahvale za podršku od načelnika Općine Kakanj Nermina Mandare, koji mi je osigurao potrebnu vitaminizaciju za pripreme, te predsjedniku kluba Suadu Kaknji. Oni su mi velika podrška", dodao je Amel.

Sve veći broj bh. atletičara svoje pripreme obavlja van granica Bosne i Hercegovine jer u svojim gradovima ne mogu se adekvatno pripremiti za takmičenja na kojima nastupaju poznata atletska imena.

"Najviše idem tamo zato što ću trenirati sa vrhunskim atletičarima, osvajačima medalja na svjetskim prvenstvima i koji imaju vrhunske rezultate, a naravno tu smo pod palicom trenera Giannia Ghidinia koji je trener Olimpijskog prvaka na 800 m iz Pekinga 2008. godine Wilfreda Bungeia ,zatim svjetskog prvaka na 1500 m Yusufa Seada Kamella. Sportisti idu tamo gdje imaju bolje uvjete naravno i to je sasvim normalno. Ovdje u BiH nemamo baš uvjete za pohvalu, a najgore je što nemamo podršku naše države i zbog toga većina sportaša, ne samo atletičara, napušta zemlju", zaključio je Tuka u razgovoru za Klix.ba