Plivanje
0

Bez svjetskog rekorda prvi put nakon 1908. godine?

Totalsport
Da su danas zabranjena poliuretanska odijela bila glavni razlog poplave plivačkih rekorda posljednjih godina, nije nikakva tajna, ali nevjerojatno zvuči podatak koji donosi ugledni plivački web-portal SwimNews.com.

Naime, prvi put nakon 1908. godine kada je osnovana Međunarodna federacija vodenih sportova (FINA) nije srušen nijedan svjetski rekord! Naravno, godina još uvijek nije završena, ali u ovom njezinom razdoblju se uglavnom održavaju natjecanja u 25-metarskim bazenima, tako da s velikom sigurnošću možemo zaključiti da do kraja decembra nećemo svjedočiti nijednom najboljem rezultatu u historiji u onim osnovnim, 50-metarskim plivalištima.

A s obzirom na prednost koju su plivačima davala danas zabranjena odijela, teško je povjerovati da bi mogao pasti svjetski rekord i u malim bazenima, bez obzira na to što nas do kraja godine još čekaju Svjetsko prvenstvo u Dubaiju i europska smotra u Eindhovenu.

Plivanje je tako zagazilo u sasvim suprotan ekstrem od onoga kojem je bilo izloženo posljednjih godina. Svjetski rekordi su padali kao na tekućoj vrpci, a pritom su došli na takvu razinu da su zasada, s “normalnim” odijelima, plivačima praktički nedostižni. Tako sada nakon poplave rekorda imamo sušu.