sport
32

Belgijska paraolimpijka: Još uvijek nisam spremna da umrem

Klix.ba
Marieke Vervoort (Foto: EPA)
Marieke Vervoort (Foto: EPA)
Belgijska paraolimpijka Marieke Vervoort (37) boluje od neizlječive degenerativne bolesti mišića i poručuje da će kao način smrti izabrati eutanaziju, ali da još uvijek nije spremna za taj korak.

Sportistkinja koja se utrkuje u invalidskim kolicima u subotu je na 400 metara osvojila srebrnu medalju, a javnosti je otkrila da je još 2008. godine potpisala papire za eutanaziju. Ipak, kaže da "još uvijek uživa u svakom malom trenutku".

"Kada dođe trenutak da imam više loših od dobrih dana, onda imam svoje dokumente za eutanaziju. Međutim, nije još vrijeme za to", poručila je Vervoort.

Eutanazija je dozvoljena u Belgiji.

Danas 37-godišnja Marieke boluje od degenerativne bolesti mišića koja uzrokuje stalnu bol, konvulzije, paralizu u nogama i od koje se jedva može zaspati. Bolest joj je dijagnosticirana već sa 14 godina i od tada je njen život stalna borba.

Uprkos svemu izgradila je uspješnu karijeru u invalidskim kolicima, a na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. osvojila je zlato u 100 i 200 metara. U Riju se okitila srebrom i poručila da joj je ovo posljednje paraolimpijsko takmičenje jer joj je sve teže trenirati.

Za mogućnost eutanazije kaže da joj je dala hrabrost da nastavi sve dok može dodajući da ovakav način smrti ne treba doživljavati kao ubistvo.

"Ona daje ljudima osjećaj odmora. Znat ću kada mi bude dosta da imam te papire", poručila je.