Za Guinnessa
0

Belgijanac otrčao 365 maratona u godinu dana

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Belgijanac Stefaan Engels ostvario je rekord za Guinnessovu knjigu rekorda. U godinu dana otrčao je 365 maratona. Ili, jednostavnije rečeno, jedan dnevno. Ima 49 godina.

“Marathon Man'', kako su ga prozvali, završio je svoju seriju u Barceloni, tamo gdje ju je prije tačno godinu dana i počeo. Utrku po danu trčao je u sedam različitih zemalja, Španiji, Portugalu, Belgiji, Kanadi, Meksiku, Velikoj Britaniji i u Sjedinjenim Američkim Državama. Za postavljanje nevjerovatnog rekorda, 49-godišnjak se odlučio kako bi dao dobar primjer drugima.

"Nakon što sam otrčao 20 triatlona u jednoj godini, nisam bio spreman za povratak normalnom životu. Osim toga, želio sam inspirirati druge ljude i poslati im poruku. Ako sam ja u jednoj godini mogao svakoga dana otrčati jedan maraton, onda i svako drugi može svakoga dana barem malo voziti bicikl ili prakticirati bilo kakvo drugo vježbanje, kako bi riješio pitanje prekomjerne težine", kaže on.

Prosječno je trčao oko četiri sata po maratonu, odnosno oko 10 kilometara po satu. Najbolji rezultat u proteklih 365 dana mu je iznosio dva sata i 56 minuta. Ni u jednom trenutku nije hodao. Otrčao je svih 15.401,74 kilometra tokom jednogodišnje avanture.

"Brzo se oporavljam. Ne trčim brzo i imam spore otkucaje srca, ispod 100 ako trčim 10 kilometara. Ovo je više bila mentalna nego fizička utakmica. Problem je bio razmišljati o trčanju svakoga dana. Moja je taktika bila da se usredotočim samo na trčanje toga dana, a ne da razmišljam kako ću trčati i sljedećeg dana, ili sljedeće sedmice", ističe Belgijanac.

Kao dječak je Engels bolovao od astme. Ljekari su mu sugerirali da se ne bavi sportom.

"Ovo je rezultat 35-godišnjeg vježbanja. Priznajem, bilo je dana kada sam pomislio da neću uspjeti. Jedno od najtežih iskustava je bilo u Mexico Cityju, nakon dugačkog leta i trčanja na velikoj nadmorskoj visini. Bilo mi je zlo od nečega što sam pojeo. Pitao sam se: 'Što ti uopće radiš ovdje?''', navodi Engels.

Engels je nadmašio dosadašnji rekord Japanca Akinorija Kusude, koji je 2009. godine kao 65-godišnjak otrčao 52 uzastopna maratona.

Belgijanac kaže da će u budućnosti pisati knjigu i davati lekcije iz trčanja maratona.

"Vrijeme je za druge stvari. Mom tijelu je potreban odmor".