sport
0

Barcelona razmatra sponzorski ugovor

NINA
Jedna od najvećih tradicija španskog nogometa bi se mogla prekinuti ako Barcelona prihvati ponudu Internet kladionice betandwin.com za sponzorisanje njihovih dresova, za koju se vjeruje da je ponudila Barceloni 15 miliona eura po sezoni.

Barcelona je jedan od rijetkih evropskih klubova koji igra bez sponzora na dresu, ali financijska situacija je takva da na Nou Campu ozbiljno razmatraju ponudu. Katalonci su ponosni na svoj ''nezavisni'' status, ali ponuda kladionice betandwin.com bi im osigurala budućnost u financijskom smislu jer je klub sada u dugovima.

Predsjednik kluba Joan Laporta napravio je dosta za Barcelonu i sada treba izvagati s jedne strane financijsku stranu, a s druge nezadovoljstvo navijača, ako klub prekine tradiciju.

Sredstva bi ovisila o uspjehu kluba, prema španskom sportskom listu Marci mogla bi doseći 15 miliona eura za sezonu, što bi predstavljalo drugi najveći ugovor na svijetu. Samo je Bayer Muenchen imao veći dogovor – oko 17 miliona eura s Telekomom, ali Barca bi premašila ugovor Manchester Uniteda, Juventusa i Real Madrida koji je dobio 12 milijuna od Siemensa za svaku sezonu.

Želja betandwin.com da se odmah pojavi na dresovima bi mogla predstavljati logističku prepreku. Naime, od proizvođača dresova Nike bi se odmah tražilo da proizvede nove dresove i povuče stare kojih još ima u skladištu.

Odluka se očekuje sljedeće sedmice.