sport
0

Benjamin Baković izvodi spektakularne trikove

Klix.ba
(Foto: Irfan Redžović)
Parkour je disciplina koja se razvila kroz vojne obuke. Ima za cilj brzo i učinkovito kretanje kroz okolinu, koristeći samo svoje tijelo. Začetnik parkoura je Francuz David Belle koji je svojim spektakularnom trikovima oduševio svijet.

Red Bull je firma koja možda najviše podržava sportiste koji se bave parkourom i organizuje takmičenja u freeruningu. Bakovićevi trikovi nisu ostali neprimijećeni, pa je u intervju za redbull.ba govorio o disciplini kojim se bavi od 2008 .godine. Naglasio je kako je parkour za njega način života, a planeta Zemlja jedno veliko igralište.

"Volio sam da gledam filmove Jackiea Chena gdje je bilo dosta akrobacije, te mnoštvo drugih filmova u kojima su se ljudi više kretali po zraku nego po zemlji. Odmalena sam bio hiperaktivan. Parkour i freerunning su mi dobrodošli da smirim strasti hiperaktivnosti i pretvorim ih u nešto korisno. Izgradio sam sebe fizički i psihički. Prije sam bio povučen i nisam imao samopouzdanja, a parkour i freerunning su to promijenili i izgradili novog čovjeka od mene. Oprema? Jednostavan odgovor - ništa. Samo udobne patike, trenerka i majica", kazao je Benjamin.

Istakao je kako mu je osnovni cilj da istraje u svemu što radi. Cijeli intervju možete pročitati u rubrici koja je posvećena bh. sportskim talentima na RedBull.Ba.