Turnir “Bosna 2011”
0

Baadur Jobava pobjednik, Predojević drugi

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Borki Predojević je u direktnom susretu odlučivao pobjednika turnira. Već prije kola se znalo da u slučaju remija Melkumyan ima bolje dodatne kriterije, pa remi nije sasvim odgovarao Borkiju. No, bol poraza pi prilično umanjio lijepo odigran turnir. Zato se Borki odlučio za mirno poziciono nadigravanje u Engleskoj odbrani.

On je vjerovatno bio svjesta toga i da Melkumyan ne može biti sasvim zadovoljan remijem, jer on ostaje ispred Borkija, ali ih na pobjedničkom postolju moze zamijeniti pobjednik susreta Yilmaz-Jobava.

Mustafa Yilmaz je naprijatnije iznenađenje turnira. On je još jedan u nizu mladih turskih igrača koji jako brzo napreduju i opravdavaju šahovsku politiku Turske šahovske Federacije na čelu sa agilnim predsjednikom Ali Nihat Yazicijem.

Jučerašnjom pobjedom je Yilmaz postigao velemajstorski rezultat. Kako to često biva, kada se postigne jedan važan cilj, gubi se energija i motivacija za nove velike napore. Tako je danas favorizovani Jobava brzo došao do prednosti i uvjerljivo savladao Yilmaza. Jobavi je ostalo samo da sačeka ishod partije Predojević-Melkumyan i vidi da li ce turnir završiti na prvom ili drugom mjestu.

U međuvremenu se mnogobrojna publika okupila oko Borkijevog stola, a sreća je da se partije mogu vidjeti i na velikim ekranima pa je glavni sudija Jasna Šakotić nekako uspijevala održavati red.

Borki je igrao veoma poduzetno i postepeno nadigrao protivnika. U cajtnotu je u nekoliko navrata propustio pobjedu, i odmah iza vremenske kontrole je bilo jasno da će partija završiti remijem. Velika šteta je što Borki nije dobio ovu partiju, i tako pobijedio na čitavom turniru, ali je na ovom turniru, pored visokog kvaliteta igre pokazao i sjajnu borbenost, kvalitet koji mu je do sada često nedostajao.

Pobjednik turnira je Jobava sa 21 poenom, a odmah iza njega su Predojević, Melkumyan i Parligras sa 20 poena, saopćili su organizatori turnira "Bosna 2011"