sport
70

B&H Open: 128 najboljih igrača regije pokazuje svoje vještine u bilijaru

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bilijar savez BiH u saradnji sa klubovima Mr.&Mrs.Cue i Predator Sarajevo organizovao je ovog vikenda regionalni bilijar turnir pod nazivom "Bosnia & Herzegovina Open 2015".

Na turniru učestvuje 128 najboljih igrača iz regiona među kojima su i osvajači najsjajnijih evropskih odličja.

"Od imena treba spomenuti Šandora Tota iz Srbije, višestrukog prvaka Evrope, kao i reprezentativce te zemlje Miloša Verkića i Zorana Svilara. Iz Hrvatske tu su Robert Sudić kojeg treba istaknuti kao jednog od boljih evropskih igrača. Također, neizostavni su naši predstavnici koji su za sada opravdali ulogu favorita – Sanjin Pehlivanović, Dino Čerimagić i Alen Muratović", rekao je za Klix.ba Silvije Kristić, predsjednik Bilijar saveza BiH (BSBiH).

Kako tvrdi naš sagovornik, svi favoriti su prošli u sljedeći krug takmičenja, ostaje da se odigra repassage, a sutra od 9 sati kreću mečevi šesnaestine finala.

"Bosnia&Herzegovina Open nasljednik je Sarajevo Opena koji se održavao od 2009. do 2011. godine i koji je važio za jedan od pet najvažnijih takmičenja gdje su učestvovali igrači iz cijelog svijeta. Prije dvije godine Sarajevo Open bio je domaćin EuroTouru što je takmičenje pod organizacijom Evropske bilijar federacije (EPBF) koje ulazi u kalendar te se boduje za odlazak na svjetsko prvenstvo", podsjetio je Kristić.

Pošto EPBF mijenja destinacije svojih takmičenja BSBiH je ove godine odlučio organizovati B&H Open koji zajedno sa turnirima u Ljubljani, Zagrebi i Beogradu čini jedan kostur koji bi trebao uskoro predstavljati regionalnu ligu za najbolje takmičare.