sport
160

"Avon Djevojke na trčanju" i ove godine: Zabavna i društveno odgovorna trka

Nakon brojnih uspješnih projekata, nevladina organizacija "Marathon" Sarajevo će organizovati i četvrtu trku u Bosni i Hercegovini samo za djevojke, "Avon Djevojke na trčanju 2016". Generalni sponzor AVON već 130 godina istinski podržava akcije koje osnažuju i podržavaju žene.

Sportski i društveno odgovorni projekt "Djevojke na trčanju" je organizovan kao promocija zdravog i aktivnog života naših sugrađanki, ali i kao sredstvo u borbi protiv diskriminacije i predrasuda u našem društvu. Ovom prilikom organizatori žele doprinijeti građenju zdravijeg i modernijeg okruženja, a sportske manifestacije poput ove su duga praksa u svim modernim zemljama, a okupljaju i do 30.000 učesnica.

U lijepom i mirnom Vilsonovom šetalištu u nedjelju 11.9.2016. sa početkom u 10 sati će se održati trka i šetnja koja će startati ispred hotela Bristol. Na ovoj kratkoj i zabavnoj trci očekuje se učešće osam stotina pripadnica ljepšeg spola, a učesnice mogu šetati ili trčati. Od posebne važnosti je i rast značaja društvenog odgovornog dijela ove manifestacije.

Sve učesnice će imati priliku podržati i donirati sredstva za rad sigurnih kuća u BiH, a dio sredstava od startnine će, također, ići udruženju oboljelih od karcinoma dojke "Rubin" Hadžići. Shodno ciljevima organizatora, utrka će poslužiti kao platforma za humanitarne projekte i podršku i za mnogo drugih individualnih inicijativa.

Pored poticanja zdravog načina života, cilj ove trke je i podići svijest o karcinomu dojke te o nasilju u porodici, koje se dešava svuda oko nas. A upravo je Avon kao kompanija koja istinski podržava žene i koja u srži svog poslovanja ima dobrobit žena širom svijeta osnovala vlastiti fond još 1955. godine s ciljem poboljšanja života žena. Danas tu misiju provodi na dva načina: borbom protiv raka dojke i borbom protiv nasilja u porodici.

Kompanija Avon tako i u našoj zemlji već skoro 10 godina aktivno vodi borbu protiv raka dojke. U tu svrhu kompanija ima i posebnu liniju proizvoda sa rozom vrpcom (prihodi od prodaje ovih proizvoda odlaze u Avonov Fond za borbu protiv raka dojke) te i proizvode za borbu protiv nasilja u porodici sa znakom beskonačnosti (prihodi od prodaje ovih proizvoda odlaze u Fond za borbu protiv nasilja u porodici).

Kroz akciju pod sloganom "Znam da postoji... Sigurna kuća", namjensku akciju projekta Ladies Night će biti moguće dati podršku sigurnim kućama. Prije i nakon trke će se moći kupiti vaučeri ove akcije, a tokom trke će biti moguće priključiti se većem timu žena koje promoviraju ovu akciju (majice tima će se uz dobrovoljni prilog moći nabaviti prije trke).

Znak za start trke/ šetnje u 10:00 sati će dati predstavnica Avon kompanije Šejla Korjenić, koja kaže: "Trka 'Avon Djevojke na trčanju' je dovoljno kratka da se dionica može brzo preći i šetnjom, stoga je učešće dostupno i osobama koje ne treniraju redovno, jer je cilj da što više djevojaka, žena i djevojčica bude prisutno te da ova manifestacija postane tradicionalno sportsko okupljanje samo za pripadnice ženskog spola. Mi kao istinska kompanija svakako podržavamo projekte kojima je cilj poboljšanje života žena širom svijeta, pa tako i u našoj zemlji. Ponosni smo partner projekta i pozivamo sve dame da nam se pridruže".

"Ne smijemo potcjenjivati moć koju ima sport. On može mijenjati živote jačajući samopouzdanje djevojaka i žena u vlastite sposobnosti i ohrabrujući ih da preuzmu inicijativu i dokažu da žene i djevojke mogu postići visoko zacrtane ciljeve. Trčim kako bih ohrabrila žene i djevojke da budu uporne u ostvarivanju svojih ciljeva, ne samo u sportu nego u svim aspektima života", dodala je i Anne-Marie Esper Larsen, v.d. rezidentne koordinatorice UN-a i predstavnica UN Women u Bosni i Hercegovini, koja će, također, nastupiti na trci.

Na ovoj trci su dobrodošle sve dame – od profesionalnih atletičarki i rekreativki do onih koje su došle samo da prošetaju sa svojim majkama, kćerkama i prijateljicama.

Broj za učešće u trci se može podići prije trke, u nedjelju 11.9.2016. od 8:30 do 10:00 sati u zoni starta i cilja, pored bašte hotela Bristol Sarajevo, a startnina košta 7 KM. Sve učesnice koje na vrijeme osiguraju startni broj će dobiti specijalno dizajniranju majicu, kao i poklon paket partnera trke prilikom prolaska kroz cilj.

Značajnu podršku cijelom projektu pružaju sljedeći vrijedni partneri udruženja "Marathon" Sarajevo: Avon, New media people, Sector Security, Usaid, Cinema city, Tosama, Peugeot, Ujedinjene nacije u BiH, Projekat PPMG, Nestle, Konzum, Garmin, Ekopak, Olimpija, Zlatara Sofić, Metaphysika, BBI Centar, Sarajevo City Centar, Cedevita, portal Fashion.Beauty.Love, Općina Novo Sarajevo, Auto škola Lifeline, Courtyard Marriott, Residence Inn Marriott. Posebnu podršku pružio su medijski pokrovitelji portal Klix.ba, radio Antena i časopis "Ljepota i zdravlje" te Akta.ba.

Pehar, medalje i buketi cvijeća su osigurani za najbrže tri učesnice trke "Avon Djevojke na trčanju", a koje će pored toga dobiti poklone sponzora trke (Zlatara Sofić i nekoliko drugih partnera će uručiti specijalne poklone). Najbrža članica Škole trčanja "Klix" će dobiti vrijedan sat za trčanje marke Garmin.

Dođite na vrijeme po svoj broj i vidimo se na Vilsonovom šetalištu (broj učesnica je ograničen na 800). Očekuje Vas dobro društvo, zabava, osvježenje, muzički program u zoni starta/ cilja, ali i pokloni!

Više informacija na oficijelnoj web stranici www.sarajevomarathon.ba ili na Facebook stranici Djevojke na trčanju te stranici Ladies night Runs for.