sport
8

Atletski miting u Goraždu: Mališani učestvovali u trci "Ciciban"

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Više od 240 učenika osnovnih i srednjih škola sa područja BPK Goražde učestvovalo je na četvrtom Atletskom mitingu koji je održan na Gradskom stadionu u Goraždu.

Atletski miting koji organiziraju Aktiv nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja u saradnji s Udruženjem pedagoga sporta Goražde i Atletskim klubom pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport ujedno je i kantonalno takmičenje u atletici.

Učesnici su se takmičili u bacanju kugle, skoku u dalj te trkama na 100, 200 i štafeti 4x100 metara, a sve to je pratio veliki broj gledalaca na tribinama stadiona. Takmičari su pokazali da su u proteklom periodu vrijedno radili kako bi spremno dočekali za njih najvažniji sportski događaj u godini, na koji su stigli i gosti iz susjednih gradova.

Na samom otvaranju ove jedinstvene manifestacije brojnim učesnicima iz šest osnovnih, tri srednje škole iz BPK, mališanima iz obdaništa, pedagozima, sportskim radnicima i svim gostima dobrodošlicu su poželjeli i ovdašnji zvaničnici.

Miting je zvanično otvorio premijer BPK Goražde Emir Oković dok je resorni ministar Damir Žuga podsjetio i na opredjeljenje ministarstva da podržava atletski sport u Goraždu i odluku vlade BPK da 23. maj proglasi Danom školskog sporta u BPK Goražde.

Potom je uslijedio pravi sportski "vatromet" u nizu trkačkih i tehničkih disciplina a učesnici su pokazali mnogo i talenta i želje. Očekivano, dominirali su takmičari koji se aktivno bave nekim od sportova. Najuspješnijim su dodjeljene nagrade i priznanja a najglasniji aplauz publike ipak su dobili učesnici "Ciciban trke“.

Najmlađi atletičari su sa mnogo žara istrčali njihovih 100 metara. Azra Džebo, Alina Kurtović i Amila Bečić osvojile su prvo, drugo i treće mjesto u utrci "Ciciban“. U ovoj utrci u konkurenciji dječaka pobjednik je Irfan Pezo, drugo mjesto osvojio je Adin Muratspahić a treće Almin Hubanić.

Na kraju mitinga održana je, u cilju promocije atletike, revijalna utrka za građane na 1500 metara.