sport
83

Atletska rekreativna liga novi izazov u Sarajevu

Dio učesnika rekreativne utrke 5K održane na 1. Mitingu Novi Grad Sarajevo
Zahvaljujući izgradnji atletske staze u Centru Safet Zajko, te uspostavljanju Atletskog Kluba Novi Grad Sarajevo, građani Sarajeva su dobili novu atletsku mogućnost. Atletski Klub Novi Grad Sarajevo osmislio je novi atletski pravac "Atletika za sve generacije i varijace" kojim se želi omogućiti bavljenje atletikom svima, bez obzira na spol, godine i ciljeve.

Atletska rekreativna liga je dio projekta "Atletika za sve generacije i varijacije", koja ima za cilj da okupi rekreativce trkače, priredi im sistem takmičenja, motiviše ih da treniraju tokom čitave godine, rastereti ih svakodnevnice, te da na taj način izgrade trkačku zajednicu u kojoj svi uživaju i unapređuju sebe.

Ovo je nova prilika za sve one koji želite postati funkcionalniji, zdraviji, sposobniji, zgodniji, bez obzira jesu li već trkači ili imaju namjeru postati, da li su brzi ili spori, da li su početnici ili iskusni, jednostavno svi imaju priliku da učestvuju i pobijede na svoj način. Zašto? Iz razloga jer je Liga motivacioni krug (trening-utrka-trening) koji vas tjera da svaki put unaprijedite sebe, pa da tek onda pobijedite drugog. Bitno je da imate svoj progres, koji je bolji od progresa bržeg konkurenta. Liga je prilika da svako pobijedi na svoj način. Liga se održava u dvanaest kola, koja su podijeljena u dvije etape. Prva etapa se održava u periodu septembar – novembar, a druga etapa u periodu april – juni. U istoj mogu učestvovati sve zainteresovane rekreativke i rekreativci stariji od osamnaest godina bez obzira iz kojeg grada ili države dolaze.

Da bi Liga bila što zanimljivija i ujednačenija, takmičari su podijeljeni u kategorije, i to: 18-30 godina, 31-40 godina, 41-50 godina, 51+ godina i apsolutna kategorija (svi učesnici). Sve ove kategorije se odnose na mušku i žensku konkurenciju.

Liga je sačinjena od internih disciplina koje se održavaju pod organizacijom AK Novi Grad Sarajevo na atletskoj stazi u Centru Safet Zajko i eksternih disciplina koji su pod organizacijom nekih drugih organizatora. Konceptom različitih disciplina i različitih lokacija održavanja utrka, takmičarima se želi upriličiti sistem takmičenja koji je izazovan te koji će ih svaki put izlagati nekoj drugoj disciplini sa različitim zahtjevima.

Sistem bodovanja je koncipiran na principu da poslije svake utrke, shodno plasmanu, takmičari dobijaju određeni broj bodova. Poslije završene obje etape, odnosno svih dvanaest kola, četiri najbolja učesnika iz svake kategorije u muškoj i ženskoj konkurenciji ostvaruju pravo nastupa na Finalnoj utrci koja se održava na Atletskom mitingu Novi Grad Sarajevo. Pobjednik Lige je takmičar sa najviše osvojenih bodova u svih dvanaest utrka i Finalne utrke. Isti se proglašavju pobjednicima, i to za: • prva tri prvoplasirana pobjednika svake kategorije u muškoj i ženskoj konkurenciji, • prva tri prvoplasirana pobjednika u apsulutnoj kategoriji u muškoj i ženskoj konkurenciji. Za tri prvoplasirana pobjednika, po kategorijama, Organizator će obezbijediti odgovarajuća priznanja i nagrade. Za tri prvoplasirana pobjednika, u apsolutnoj kategoriji, Organizator će obezbijediti odgovarajuća priznanja i novčane nagrade.

Pozivamo sve zainteresovane da se učlane u Atletsku rekreativnu ligu, te da debituju na prvoj utrci 5K koja će se održati 03.09.2016. u 9.00h u Centru Safet Zajko.

Pored Lige, AK Novi Grad Sarajevo pruža usluge kao što su: Atletska škola za djecu od 4 do 12 godina, gdje ista kroz atletski trening budu obogaćena osnovama atletike; Atletski trening za starije od 12 godina i sve one koji se žele baviti takmičarskom atletikom; Atletski fitness za stariju populaciju koji žele kroz rekreativno bavljenje atletikom unaprijediti svoj izgled i zdravlje; Atletska kondicija za profesionalne sportaše koji žele unaprijediti svoje kondicione sposobnosti te time svoju učinkovitost u matičnom sportu; Atletsku kondiciju za djecu, mlade sportaše, koji su u inicijaciji svog sportskog sazrijevanja, koji trebaju da se obogate osnovama atletike, te tako nauče pravilno trčati i sve druge osnovne kretnje.

Više o Ligi i ostalim projektima koje sprovodi AK Novi Grad Sarajevo možete pročitati na klubskoj stranici www.atleta.ba.