Olimpijske igre
0

Atletika: Roblesu zlato na 110 m prepone

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kubanac Dayron Robles osvojio je zlatnu medalju na 110 metara s preponama na Olimpijskim igrama u Pekingu. Zlata su danas u atletici otišla i u Češku, Jamajku i SAD.

Svjetski rekorder Dayron Robles slavio je s rezultatom 12.93 sekunde ispred dvojice Amerikanaca David Paynea (13.17) i Davida Olivera (13.18).

Branitelj naslova iz Atine i jedan od najpopularnijih kineskih sportaša Liu Xiang odustao je od nastupa zbog ozljede u kvalifikacijama.

Amerikanac LaShawn Merritt je prekinuo dominaciju sunarodnjaka Jeremya Warinera na 400 metara. U finalu olimpijskih igara u Pekingu Merritt je istrčao jedan krug za 43.75 sekundi, dok se Wariner morao zadovoljiti s drugim mjestom i rezultatom 44.74. Bronca je pripala još jednom Amerikancu Davidu Nevilleu s rezultatom 44.80.

Wariner je olimpijski pobjednik iz Atine i dvostruki svjetski prvak na 400 metara, međutim to mu nije pomoglo. Merritt je ove godine treći put uzastopce bio bolji, a zlato u Pekingu je osvojio s petim najboljim rezultatom svih vremena.

Svjetska prvakinja Čehinja Barbora Špotakova osvojila je zlatnu medalju u bacanju koplja na OI u Pekingu. Ona je u zadnjoj seriji bacila najbolji hitac - 71.42 metra, što je evropski rekord i najbolji rezultat sezone.

Srebro je pripalo Ruskinji Mariji Abakumovoj (22) s rezultatom 70.78 m.

Svjetska viceprvakinja iz Osake i Helsinkija Nijemica Christina Obergfoll, koja će sutra proslaviti 27. rođendan, osvojila je bronzu sa hicem od 66.13 m.

Svjetska rekorderka i olimpijska prvakinja iz Atine Kubanka Osleidys Menendez bila je šesta sa 63.35 m.

Jamajćanska atletičarka Veronica Campbell-Brown (26) osvojila je zlatnu medalju u utrci na 200 metara na OI u Pekingu, istrčavši osobni rekord 21,74 sekundi. I na prošlim Igrama u Atini bila je zlatna u ovoj disciplini.

Srebro je pripalo svjetskoj prvakinji iz Osake Amerikanki Allyson Felix (22), s vremenom 21,93. Ona je i u Atini bila druga.

Portugalac Nelson Evora osvojio je zlatnu medalju u troskoku. Evora je zlato osvojio skokom od 17.67 metara.

Srebrnu medalju osvojio je Britanac Phillips Idowu (17.62), dok je bronzu osvojio Leevan Sands s Bahama (17.59).

Dominciju jamajćanskih atletičara i atletičarki u sprinterskim disciplinama potvrdila Kerron Stewart, koja je osvojila broncu sa rezultatom 22,00. To joj je druga medalja u Pekingu, jer je bila srebrna na 100m.

Nakon šest dana atletskih natjecanja na OI u Pekingu Jamajka je vodeća zemlja po atletskim odličjima - sa pet zlata, tri srebra i jednom bronzom. Iza Jamajke su Rusija i SAD.

Također, treba reći da je Jamajka uzela dvostruku krunu u sprinterskim disciplinama u muškoj i ženskoj konkurenciji. Usain Bolt je bio zlatni na 100m i 200m, Shelly-Ann Fraser na 100m, te Veronica Campbell-Brown na 200m.