sport
0

Atletika: Marion Jones ipak - negativna

FENA
Trostruka olimpijska pobjednica Marion Jones riješila se optužbe dopinga nakon što se njen drugi, tzv. B uzorak urina pokazao negativnim na krvni doping EPO.

Prvi uzorak 30-godišnje sprinterice i skakačice udalj, uzet u junu na državnom prvenstvu u Indianapolisu, pokazivao je tragove eritropoetina (EPO), a da je i B uzorak bio pozitivan negdašnja najbolja atletičarka svijeta bila bi izbačena sa svih natjecanja na dvije godine.

"Laknulo mi je, mada sam uvijek govorila da nikad nisam uzimala ništa nedopušteno. Znanost je pokazala da sam čista i jedva čekam sljedeće utrke", kazala je Jones, koja je najavila sudjelovanje Svjetskom IAAF kupu u Atini 16. septembra.

Advokat Marion Jones Howard Jacobs izjavio je kako niti prvi, A uzorak, nije trebao biti proglašen pozitivnim, a sasvim je dvojbeno zašto je taj test objavljen u javnosti prije konačne potvrde.

"Marion Jones je pogrešno optužena za doping i to je najveća sramota za koju neko mora odgovarati. Ovaj slučaj pokazuje da rezultati prvog uzorka moraju biti tajni sve dok se ne analizira drugi uzorak, inače se sportašu nanese nenadoknadiva šteta", kazao je Jacobs, koji brani i pobjednika Tour de Francea Floyda Landisa,optuženog da je uzimao testosteron.

Jones je uzela pet olimpijskih medalja u Sydneyu 2000., ali je imala seriju loših rezultata od 2003. kada je rodila sina iz braka sa tadašnjim rekorderom na 100 metara Timom Montgomeryem, koji je suspendiran zbog dopinga. Ove sezone se Jones ipak uspješno vratila sa tri od šest najbržih rezultata sezone u svijetu na 100 metara.