sport
314

Atletičarka dopuzala do cilja u pokušaju da postavi rekord maratona

Klix.ba
Kenijska atletičarka Hyvon Ngetich (29) je u nedjelju završila utrku Maraton i polumaraton u Austinu, nakon što je posljednih 1.600 metara prešla na nogama i rukama, odnosno četveronoške.

Hyvon je završila treća na maratonu pod nazivom Austin Marathon and Half Marahon Sunday, nakon što je cilj prešla pužući. Dvadesetdevetogodišnjakinja je predvodila grupu takmičarki sve do 37. kilometra, a kada je pobjeda bila veoma blizu, stigao ju je umor. Kenijska atletičarka je bila potpuno iscrpljena, ali nije željela odustati. Odlučila je do cilja doći po svaku cijenu, pa je krenula naprijed četveronoške, ne skidajući pogled s ciljne ravnine.

Volonteri su joj željeli pomoći, donijeli su i kolica, no, pomoć je odbila. Odlučna Hyvon je nastavila ka cilju, a publika ju je glasno podržavala. Da joj je neko pomogao, bila bi diskvalificirana. Kada je bila blizu ciljne ravnine, za drugo mjesto ju je prestigla Hannah Steffan, a Cynthia Jerop je osvojila utrku vremenom 2:54:22.

Njene napore je pohvalio direktor utrke John Conley.

"Trčala si najhrabriju utrku i hrabro puzala. Nikada to ranije nisam vidio. Zaslužila si poštovanje i bit ćeš nagrađena iznosom koji je namijenjen za drugoplasiranu takmičarku", izjavio je Conley.

Hyvonin lični rekord na maratonu je 2:34:42. U muškoj konkurenciji je pobijedio Kenijac Betram Keter vremenom 2:16:21.

Atletičarka je izjavila da ne zna kako je uspjela završiti utrku.

"Ne sjećam se posljednja dva kilometra, kao ni ciljne ravnine", rekla je ona.

Dodala je da su joj riječi volonterke o tome da je veoma blizu cilja dale snagu da nastavi.

Maraton u Austinu predstavlja kvalifikacije za prestižni maraton u Bostonu.