sport
0

Atina: Upaljena olimpijska baklja

FENA
U drevnoj Olimpiji danas je, dva i pol mjeseca uoči zimskih olimpijskih igara u Torinu, upaljena olimpijska baklja. Zbog kiše i oblačnog vremena baklja nije mogla biti upaljena na tradicionalan način, pomoću sunčevih zraka, već je korišten plamen s jučerašnje generelne probe.

Olimpijsku baklju upalila je vrhovna svećenica, koju je utjelovila grčka glumica Theodora Siarkou, a u njenoj pratnji bilo je još 17 djevojaka obučenih u ruho drevnih svećenica.

Ceremonija paljenja olimpijske baklje u drevnoj Olimpiji prvi je puta organizirana 1936. za OI u Berlinu. Od tada do danas samo se četiri puta dogodilo da baklja nije mogla biti upaljena pomoću sunčevih zraka. Zbilo se to uoči ZOI u Naganu (1998.), OI Sydneyju (2000.), zatim uoči ZOI u Salt Lake Cityju (2002.), te sada, kada se očekuju igre u Torinu.

Olimpijska baklja sada kreće na put po Grčkoj. U sljedećih deset dana 534 nositelja olimpijskog plamena prijeći će 2.600 km. Olimpijski plamen stići će 6. decembra na stadion Kamimarmaro u Atini, gdje su održane prve olimpijske igre modernog doba. Nakon toga, 7. decembra, olimpijska baklja bit će prenijeta u Rim. Prvi nositelji baklje, po njenom dolasku u Italiju, trebali bi biti nogometaši Francesco Totti (AS Roma) i Paolo Di Canio (Lazio). Olimpijski plamen će u Italiji proći kroz ruke deset hiljada bakljonoša, na putu dugom 11.300 km.

Ko će upaliti olimpijski plamen na stadionu u Torinu 10. februara 2006., strogo je čuvana tajna. No, u medijima se nagađa kako bi to trebao biti najuspješniji italijanski skijaš svih vremena Alberto Tomba.