sport
103

Arsenal srušio Manchester City i pokazao da je favorit za titulu

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Derbi 17. kola Premiershipa pripao je Arsenalu koji je na Emiratesu rezultatom 2:1 slavio protiv Manhcester Cityja i pokazao bi ovo konačno mogla biti njihova sezona. Ispred njih je sada samo senzacionalni Leicester koji ima dva boda više i kojem niko ne predviđa da će se dugo zadržati na tronu.

Ovo bi konačno mogla biti godina Arsena Wengera, čovjeka koji je 2004. godine posljednji put osvojio Premiership. I to bez poraza. Ko je tada mogao predvidjeti da će nakon toga samo sanjati novu titulu?

Međutim, nakon večerašnjeg rušenja Građana na Emiratesu, Topnici imaju "pole position", šansu desetljeća. Dok Chelsea kuburi sa klubovima koji se bore za opstanak, dok se Manchester United dvoumi šta sa Van Gaalom i dok Liverpool sa Kloppom još uvijek traži hemiju, Arsenal se čini kao prvi favorit lige. To su pokazali rušenjem "teškaša" Manchester Cityja.

U prvih deset minuta nije bilo šansi, ličilo je na svaku bitku Vladimira Klička u posljednjih deset godina - gledanje "oči u oči" i čekanje da protivnik prvi "otvori karte".

Prvi šut za bilježnice uputio je Manchester City preko De Bruynea u 23. minuti, ali ispriječio se Cech. Isti igrač je imao odličnu šansu i u 33. minuti kada je šutirao pored gola.

Minutu kasnije domaćin je poveo. Baš kada se činilo da će kapitulirati, Arsenal je, naprotiv, zabio gol. Sjajno je šutem izvan šesnaesterca sa lijeve strane pogodio Walcott, a asistirao Ozil. Njemcu je to postala navika, već 14. put ove sezone namješta gol svojim saigračima.

U 46. minuti Giroud pogađa za 2:0, a ponovo je asistirao Ozil. U pravom trenutku, tačno pred odlazak na odmor. Wenger nije mogao priželjkivati bolji ishod nakon prvog poluvremena.

A City je u tim momentima imao čak 380. minuta bez pogotka u gostima.

Arsenal je u drugom poluvremenu napravio nekolike sjajne šanse u kojima je mogao riješiti meč, ali nedostajala je bolja završnica. I umjesto da bez problema meč privedu kraju, otežali su sebi posao kada je u 82. minuti desne rašlje Cechovog gola pogodio Yaya Toure.

Poslije toga Ramsey je imao veliku priliku za pogodak, ali je nije iskoristio čime je svoj tim uveo u tešku završnicu. Ipak, Topnici su se uspjeli odbraniti i upisati veliku pobjedu koja ih stavlja u ulogu favorita za titulu Premiershipa iako je ispred njih Leicester.

Chelsea - Sunderland 3:1 Everton - Leicester 2:3 Manchester United - Norwich 1:2 Southampton - Tottenham 0:2 Stoke - Crystal Palace 1:2

WBA - Bournemouth 1:2 Newcastle - Aston Villa 1:1 Watford - Liverpool 3:0 Swansea - West Ham 0:0 Arsenal - Manchester City 2:1 Tabela: