Nike raskinuo ugovor s njim
0

Armstrong odstupio s mjesta predsjednika svoje fondacije

Totalsport
Lance Armstrong (Foto: Arhiv/AFP)
Lance Armstrong (Foto: Arhiv/AFP)
Bivši proslavljeni američki biciklista Lance Armstrong odstupio je s mjesta Livestrong fondacije, neprofitne organizacije koju je osnovao 1997. godine za podršku ljudima u borbi protiv raka, kojeg je i sam prebolio krajem 1996. godine.

"Kako bih poštedio fondaciju bilo kakvog negativnog učinka kao rezultat kontroverzi oko moje biciklističke karijere, zaključit ću svoje predsjedanje", objavio je 41-godišnji Armstrong.

Američka antidopinška agencija (USADA) objavila je prije sedam dana opsežni dokument kojim optužuje Lancea Armstronga "da je bio u centru najsofisticiranijeg profesionalnog i uspješnog doping-programa koji je sport ikada vidio". Među 26 osoba koje su pod zakletvom svjedočile kako je Armstrong, sedmerostruki osvajač Tour de Francea, koristio doping, ohrabrivao druge da to učine i pomogao u održavanju tajnosti programa, nalazi se i 11 Armstrongovih bivših timskih kolega.

Armstrong je naslove na Tour de Franceu, od 1999. do 2005. godine, osvajao vozeći za The United States Postal Service Team, odnosno za Discovery Channel, kako se ekipa zvala od 2004. godine. Najvjerovatnije će i službeno ostati bez svih rekordnih sedam naslova na Tour de Franceu. Američka antidopinška agencija u augustu je slavnom bicklistu doživotno zabranila nastupe i poništila mu sva bivša dostignuća počev od prvog augusta 1998. godine. Za službeno oduzimanje naslova na Touru svejedno će trebati sačekati punomoćno rješenje Međunarodne biciklističke federacije (UCI). USADA nema kaznene ovlasti izvan teritorija Sjedinjenih Američkih Država.

U međuvremenu, Nike Inc., jedan od glavnih Armstrongovih korporativnih sponzora, saopćio je kako je raskinuo sponzorstvo s njim.

"Zbog naizgled nepremostivih dokaza da je Lance Armsrong učestvovao u doping-aferi i obmanjivao Nike više od jednog desetljeća s velikom tugom smo raskinuli ugovor s njim", saopćio je Nike.